Onverwachte vondst in koffiekop Auschwitz

IN ANDER NIEUWS / Door: MIKE DURAND / 20 mei 2016 AUSCHWITZ WO2

Auschwitz mug Mirosław MaciaszczykAUSCHWITZBIRKENAU STATE MUSEUMMuseummedewerkers van het voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen hebben een bijzondere vondst gedaan. In een koffiekopje met een valse bodem troffen zij juwelen aan: een ring en een ketting. De sieraden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door een gevangene van het kamp in het kopje verstopt. Zij waren gewikkeld in een stukje stof en het heeft meer dan 70 jaar geduurd voordat zij werden ontdekt. Pas toen de kroes ging roesten, werd de dubbele bodem ontdekt en het pakketje gevonden.

Volgens Hanna Kubik, medewerker van het museum, waren de sieraden erg goed verborgen. Pas door het verstrijken van de jaren en het verslechteren van het materiaal kwam de tweede bodem los van het kopje, verklaart zij. Dan nog is het toeval dat dit werd ontdekt: de geëmailleerde kroes maakt deel uit van een collectie van zeker 12.000 stuks keukengerei, zoals kopjes, potten, kommen, kruiken en servies. 

De eigenaar van de juwelen is niet meer traceerbaar volgens het museum, maar uit tests blijkt dat de ring en de halsketting tussen 1921 en 1931 in Polen zijn vervaardigd. Gevangenen in concentratiekampen verborgen vaker spullen in alledaagse voorwerpen. Zij hoopten ze na bevrijding uit het kamp nog in bezit te hebben, maar de meesten kwamen bedrogen uit. De kampbewakers namen al hun bezittingen af voordat ze naar de gaskamers werden gedwongen.

Foto:De koffiekop met persoonlijke sieraden, Bron: Mirosław Maciaszczyk, AUSCHWITZ-BIRKENAU STATE MUSEUM