Ook Hamas kondigt bestand af

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 17 jan 2009 GAZA HAMAS RAKETTEN

In navolging van Israël heeft ook Hamas een staakt-het-vuren afgekondigd. De radicaal-islamitische beweging zei zondagmiddag per direct de wapens voor een week neer te leggen in Gaza. Hamas eist dat Israël in die week zijn troepen uit de Gazastrook terugtrekt.

Israël kondigde afgelopen nacht een eenzijdig staakt-het-vuren af, maar dat werd al snel weer door Hamas geschonden.

Premier Olmert zei bij de aankondiging ervan dat alle Israëlische doelen bereikt zijn, maar dat de troepen voorlopig nog wel in de Gazastrook blijven voor het geval het afschieten van raketten op het zuiden van Israël doorgaat.

Hamasleider Khaled Mashaal, die in Damascus woont, zei op de Syrische televisie dat Israel de grensblokkade moet beëindigen. Hij lichtte dat verder niet toe. In reactie daarop verklaarde Israel dat de grenzen alleen open gaan als alle vijandelijkheden worden beëindigd.

Een leider van de Islamitische Jihad in de Gazastrook zei dat zijn groep instemt met het bestand, Ook andere kleine Palestijnse facties hebben zich volgens hem akkoord verklaard,

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft zondagmiddag een kliniek bij de grenspost Erez geopend voor de behandeling van gewonden uit Gaza. De autoriteiten gaan ervan uit dat het Internationale Rode Kruis de gewonden daar zal brengen. Zo nodig kunnen ze doorgestuurd worden naar Israëlische ziekenhuizen.

Yuval Diskin, hoofd van de Israëlische geheime dienst Shin Bet, heeft het kabinet gewaarschuwd dat Hamas het binnensmokkelen van wapens binnen een paar maanden zal hervatten ondanks de vernietiging van veel tunnels tijdens het offensief van de laatste weken. Diskin zei dat de tunnels snel weer zullen worden hersteld.

Ook zei Diskin dat er onder de inwoners van Gaza, behalve kritiek op Israel, ook veel kritiek is te beluisteren op Hamas vanwege de chaos die de beweging heeft veroorzaakt. Ook meldde hij totale verwarring onder de Hamasleiders in Gaza en Damascus na de Israelische aankondiging van een staakt-het-vuren.

Europese en Arabische leiders drongen zondag sterk aan op beëindiging van de wapensmokkel naar Gaza tijdens een top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik. De top werd voorgezeten door de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn Egyptische ambtgenoot Hosni Mubarak. Na het overleg vertelde Sarkozy aan journalisten dat de tijd is gekomen voor “de verkenning van de creatie van een levensvatbare werkelijkheid van twee staten: Israël en Palestina.”