Ook Israel rouwt om Nelson Mandela

Mandela in YadVashemOok Israel treurt om het verlies van Nelson Mandela, die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed. Israelische kranten staan even vol over hem als die hier. Mandela was “een eerbiedwaardige leider die de loop van de geschiedenis heeft veranderd”, zei president Peres. “Hij was de vader van zijn volk, een man met visie, een vrijheidsstrijder die tegen geweld was”, zei premier Netanyahu.

De overleden ex-president Nelson Mandela had een ingewikkelde verhouding met Israel, dat hij pas in 1999 bezocht. Mandela kwam altijd op voor de Palestijnen en was zeer kritisch over Israel, maar zonder de legitimiteit van Israel in twijfel te trekken. “Ik begrijp volledig waarom Israel deze gebieden bezet”, zei hij ooit. “Het was oorlog. Maar er kan alleen vrede komen na een volledige terugtrekking uit die gebieden.” En: “Ik kan mij niet voorstellen dat Israel terugtrekt als de Arabische staten Israel niet erkennen binnen veilige grenzen.”

Ook Mandela’s verhoudig met Joden in Zuid-Afrika was ambivalent. Veel van zijn naaste helpers en medestanders waren Joods, en anti-Apartheidsstrijders als Benjamin Pogrund keerden zich tegen de onwaarachtige gelijkstelling van Israel met het Apartheidsregime; lees dat hier. Maar andere leden van de Joodse gemeenschap maakten deel uit van de rechterlijke macht die Mandela bestreed als terrorist.

De Jerusalem Post publiceerde een lang artikel van een van origine Zuid-Afrikaanse Israeli, die Mandela ontmoette bij diens bezoek in 1999 en terugblikte op die ambivalente verhouding: klik hier om dat te lezen.

Foto: Mandela in Yad Vashem bij zijn bezoek in 1999