Ook Nederlandse SS’er Boere nog steeds vrij

Niet alleen de Nederlandse SS’er Faber loopt in Duitsland nog steeds vrij rond: ook Heinrich Boere blijkt nog steeds niet vast te zitten. Boere, voormalig Nederlands lid van de SS en van het speciale moordcommando ‘Feldmeijer’, werd in maart 2010 in Aken veroordeeld tot levenslang voor een drievoudige moord in 1944. De straf werd in december 2010 in hoger beroep bevestigd, maar Boere zit nog altijd niet in de gevangenis. De zoon van een van zijn slachtoffers noemt het uitstel ‘belachelijk’.

Gisteren vroeg de Tweede Kamer premier Rutte er bij zijn Duitse collega Merkel op aan te dringen dat de Nederlandse SS’er Klaas Carel Faber, die in Nederland is veroordeeld maar in Duitsland verblijft, zijn straf zou uitzitten. Vandaag bleek uit een publicatie in dagblad De Pers dat ook de in Duitsland veroordeelde SS’er Boere zijn straf niet uitzit.

Boere (89) woont in een bejaardenhuis in Eschweiler. Volgens de Akense justitie kan Boere medisch gezien de gevangenis in, maar ‘wordt nog onderzocht onder welke voorwaarden’ . Een zoon van een van Boeres slachtoffers noemt dit uitstel ‘belachelijk’.

Het moordcommando Feldmeijer was onderdeel van de actie ‘Silbertanne’ (zilver den): de Nazi’s voerden sluipmoorden uit op mensen die als anti-Duits bekend stonden, als represaille op liquidaties van Nazi’s door het verzet. Het commando bestond geheel uit Nederlandse Oostfront vrijwilligers: alleen de fanatieksten, in totaal zo’n vijftien man, werden tot de geheime groep toegelaten. De actie ‘Silbertanne’ duurde bijna een jaar, waarin minstens 54 mensen werden vermoord.

Boere heeft de dood van drie mensen op zijn geweten: Fritz Bicknese uit Breda en Teun de Groot en Frans Kusters uit Voorschoten. Na de oorlog werd hij gevangen genomen, maar hij wist te ontvluchten. In 1949 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld wegens moord in dienst van de vijand, het verlenen van hulp aan de vijand en deelname in vreemde krijgsdienst. Later werd deze straf omgezet naar levenslang.