Open brief: Nederland, ga niet naar Durban IV!

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 29 jun 2021 ANTISEMITISME NEDERLAND

CIDI roept de Nederlandse regering op om de VN-conferentie Durban IV te boycotten, en zo met andere landen een vuist te maken tegen antisemitisme. Dat schrijft CIDI in een open brief aan minister van Buitenlandse Zaken Kaag.

In september zal het 20-jarige jubileum van de Durban-conferentie gemarkeerd worden. De conferentie uit 2001 droeg de officiële titel “World Conference against Racism”, maar werd in praktijk een podium voor intolerantie, anti-Israelobsessie en onverholen antisemitisme.

“Bij de conferentie werden pamfletten  uitgedeeld met cartoons die Joden afbeelden met haakneuzen en geld, en waren er demonstratieborden te zien  met de tekst ‘Hitler should have finished the job’. Joodse mensenrechtenactivisten die in Durban aanwezig waren,  werden door meutes toegeschreeuwd dat ‘zij geen mensen waren’ (…) Kortom, deze conferentie was doorspekt met antisemitisme. Soms openlijk, soms vermomd als kritiek op Israel”, zo valt in de brief van CIDI aan de minister te lezen.

In 2009 en 2011 werden ook VN-conferenties gehouden in navolging hiervan, namelijk Durban II en Durban III. Bij beide gelenheden besloot Nederland de bijeenkomst niet bij te wonen, net als de meeste Europese landen, Canada en de VS.

Tot nu toe hebben Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Israel en Hongarije al laten weten ook niet naar Durban IV te zullen komen in september vanwege het antisemitische karakter van de voorgaande edities.

CIDI wijst erop dat de conferentie niet zomaar een diplomatiek evenement is, maar een podium is gebleken voor haat: “Een heldere aankondiging van afwezigheid bij Durban IV zal een krachtig signaal zijn dat Nederland  werkelijk afstand neemt van de rabiate Israel-obsessie bij de VN en tevens antisemitisme en haat binnen de gremia  van de Verenigde Naties niet duldt.”