Openlijke mensenrechtenschenders in nieuwe Mensenrechtenraad

IN ISRAEL, MIDDEN-OOSTEN / Door: JOS HUMMELEN / 29 dec 2021 VN

Vanaf 1 januari 2022 zal bijna 70% van de VN-mensenrechtenraad bestaan uit dictators en andere openlijke mensenrechtenschenders. Ondanks het gedetailleerde rapport van UN Watch over hun grove misbruiken, werden Qatar, Kameroen, Eritrea, Kazachstan en Somalië in oktober allemaal verkozen tot het hoogste mensenrechtenorgaan van de VN. Zij voegen zich vanaf zaterdag aanstaande officieel bij China, Cuba, Rusland, Libië, Pakistan en Venezuela. Dit is een voorteken voor nieuwe anti-Israel verklaringen van de Raad in toekomstige jaren.

Beeld van de Human RIghts Council.

Bewezen staat van dienst

De landen die zich kandideren voor de Mensenrechtenraad moeten volgens UNGA Resolutie 60/251 ‘de hoogste standaarden’ hebben als het aankomt op ‘promotie en verdediging van mensenrechten’. Daarom is het van belang om te kijken naar de status van mensenrechten binnen de eigen gelederen. 

In Pakistan worden onder andere hindoes en christenen vervolgd. Daarnaast sponsort de Pakistaanse overheid nog altijd de Taliban. Ook zijn er in Pakistan meerdere journalisten ontvoerd. Mauritanië kent een half miljoen ‘moderne slaven’ en arresteert anti-slavernij activisten zoals Biram Dah Abeid. In Mauritanië worden verdachten gemarteld om een bekentenis af te leggen. Daarnaast bestaat in Mauritanië de doodstraf voor homoseksualiteit. Qatar onderhoud ook niet de ‘hoogste binnenlandse standaarden’. Het is bekend dat bijna 7000 migranten het leven lieten tijdens de bouw van de stadions voor de het wereldkampioenschap voetbal in 2022. Daarnaast kent het land een lange geschiedenis van discriminatie van vrouwen, steunt het terroristische groepen als de Taliban en Hamas. In Somalië worden nog altijd veel jonge meisjes verminkt aan hun genitaliën. Vrouwen hebben daarnaast een relatief groot risico om verkracht of neergeschoten te worden, in dit land in de Hoorn van Afrika. Het vijfde land op de lijst is Rusland. De Russische Luchtmacht wordt wel omschreven als ‘de luchtmacht van Assad’. In die hoedanigheid bombardeerde het Syrische burgers, viel het Oekraïne binnen, slokte het de Krim op. In Rusland bestaan er geen eerlijke verkiezingen doordat de oppositie monddood wordt gemaakt, zo werd oppositieleider Alexei Navalny gevangen genomen. 

Het zesde land is Libië, dat door Freedom House wordt beoordeeld als slechtste, wereldwijd. Er zit een niet-verkozen regering, er vinden executies plaats zonder rechtelijke uitspraak en migranten worden gemarteld en opgesloten. In Cuba zit een totalitair regime na zestig jaar nog altijd stevig in het zadel. Op het Caribische eiland is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging geen gemeengoed. Cuba is een belangrijke hub door internationale drugshandel, waar de lokale bevolking ook onder lijdt. Eritrea, ook een nieuw verkozen land binnen de Mensenrechtenraad, wordt ook wel het ‘Noord-Korea van Afrika’ genoemd vanwege het autoritaire regime, de gedwongen (kinder)arbeid, de willekeurige executies, het verdwijnen van dissidenten, de martelingen en het beperken van alle vrijheden die behoren tot fundamentele rechten van de mens. In Venezuela zit nog altijd een dictator: Nicolás Maduro. Hij bracht zijn land naar economisch dieptepunt, waarbij miljoenen Venezuelanen honger moesten lijden. Maduro verpletterde zowel dissidenten als politieke opponenten. Te midden van deze economische- en politieke malaise vluchtte er zo’n vijf miljoen mensen. Als laatste zit ook China in de VN-mensenrechtenraad. Het communistische regime dreef één miljoen Oeigoeren in verschillende ‘heropvoedingskampen’. In plaats van dat mensenrechtenactivisten een podium kregen, werden zij opgepakt. China nam Tibet over, nam vrijheden van inwoners van Hong Kong weg en bedreigt het nabij gelegen Taiwan en haar inwoners.

Israel als bliksemafleider

Binnen de VN-mensenrechtenraad bestaat een politiek opportunisme dat Israel als bliksemafleider laat fungeren. Juist door toe te treden tot deze Raad, blijft men zelf buiten schot. De Mensenrechtenraad zet Israel neer als het grote kwaad, juist om af te leiden van bovengenoemde binnenlandse misstanden. Voormalig secretaris-generaal van de VN,  Ban Ki-Moon, drukte de Raad op het hart alle schendingen van mensenrechten te beoordelen, waar ook ter wereld. Dat heeft helaas niet veel geholpen. De Raad heeft in enkele jaren tijd Israel buitenproportioneel veroordeeld. Mensenrechtenschendingen zoals in Tibet, Darfur, Noord-Korea of Zimbabwe werden niet in de Raad besproken.

2021 eindigt met 14 resoluties tegen Israel. Ter vergelijking: Myanmar, Rusland, Noord-Korea, Syrië en Iran kregen tezamen vijf kritische resoluties te verwerken. Landen als China, Cuba, Jemen en Irak kregen geen enkele kritische resolutie in 2021.

Voorstel tot verandering

“Als onze eigen democratieën de verkiezingscriteria blijven negeren door op misbruikers te stemmen”, betoogde UN Watch-directeur Hillel Neuer in een opiniestuk in de Wall Street Journal, “dan moeten we de verkiezingen gewoon helemaal schrappen en elk land lid maken, zoals is het geval in de mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering. Niet-democratieën konden hun UNHRC-verkiezing niet langer omhoog houden als een schild van internationale legitimiteit om het misbruik van hun regime te verdoezelen.” De facto zou dit het einde betekenen van de Mensenrechtenraad. Volgens Neuer heeft de Mensenrechtenraad namelijk alle legitimiteit verloren en verliezen de resoluties die de Raad produceert aan kracht. Het is echter nog maar de vraag of zijn voorstel zal leiden tot minder anti-Israel resoluties, aangezien de Algemene Vergadering van de VN ook heel kritisch is op Israel.

Wil je weten hoe de Mensenrechtenraad wordt gebruikt als politiek wapen? Lees dan dit artikel.