Opereert de Israelische luchtmacht nog boven Syrië?

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 8 nov 2018 IAF RUSLAND SYRIE

Sinds een Russisch vliegtuig kort na een Israelisch bombardement door Syrische luchtafweer is neergeschoten, is het geavanceerde S-300 luchtafweersysteem in Syrië geplaatst. Volgens Israelische bronnen gaan missies van de IAF desondanks door, terwijl in Syrië wordt gesteld dat de kans op successen door de Israelische luchtmacht geminimaliseerd zou zijn.

In de burgeroorlog in zijn land, geniet de Syrische president Assad steun van Iran en diens terreurproxy Hezbollah, twee partijen die beide de vernietiging van de staat Israel nastreven. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt handig gebruik van haar aanwezigheid in het buurland van Israel door zich te nestelen en geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon te leveren. De IAF tracht deze fortificeringen en wapentransporten tegen te gaan, naar verluidt heeft de Israelische luchtmacht afgelopen jaar minstens 20o missies hiervoor uitgevoerd.

Om te voorkomen dat de Russische aanwezigheid in Syrië hierbij gevaar loopt, is sprake van coördinatie waarbij de Russen verwittigd worden over naderende Israelische aanvallen. Dit verliep jarenlang probleemloos, tot september dit jaar. Op de nacht van 17 op 18 september voerden Israelische F-16’s een aanval uit op een chemische wapenfaciliteit nabij Latakia. Syrische luchtafweer schoot hierop barrages aan raketten de lucht in. Toen de Israelische jachtbommenwerpers al terug boven eigen grondgebied waren, werd een Russisch spionagevliegtuig neergeschoten door het Syrische leger.

Volgens het Russische ministerie van Defensie was de waarschuwing van Israel over de naderende aanval te laat. Hiermee had de IAF “bewust een gevaarlijke situatie gecreëerd.” In antwoord op de gebeurtenis, bemant Rusland nu geavanceerde S-300 luchtafweersystemen in Syrië. 

De kansen op succes voor de Israelische luchtmacht zijn hiermee geminimaliseerd, aldus de Syrische brigadegeneraal Hasan Ahmad Hasan in een interview met het Russische Sputnik news.

Er is geen concept van een waarschijnlijkheid van nul in militaire strategieën. We kunnen niet zeggen dat deze waarschijnlijkheid tot nul is teruggebracht. Omdat we het hebben over open lucht, uitgebreide grenzen, verschillende technologieën … Daarom kan ik niet zeggen dat er uiteindelijk niet zo’n waarschijnlijkheid is, maar de kans dat deze agressie haar doelen bereikt geminimaliseerd is.

Volgens Israelische bronnen zijn sinds de plaatsing van de S-300 echter nog steeds missies uitgevoerd door de IAF boven Syrië. Het is echter onduidelijk in welke mate, waar, met welk doel en met welk succes. Israel doet doorgaans geen uitspraken over operaties tegen wapenleveringen en -fabrieken in Syrië en doet slechts af en toe een tipje van de sluier oplichten. 

Afgelopen maand liet de Israelische minister voor regionale samenwerking Tzachi Hanegbi weten dat Israel al langere tijd rekening houdt met de S-300.  Naar verluidt werken zowel Israel als de Verenigde Staten aan het verkrijgen van zoveel mogelijk informatie over het luchtafweersysteem. Daarnaast zouden piloten van de luchtmachten oefeningen houden in het omgaan met deze potentiële dreiging. In de ontwerpfase van Israels nieuwste vliegtuig, de F-35I Adir, zou tevens rekening zijn gehouden met geavanceerde luchtafweer zoals de S-300.