Ophef over lof VN-gezant voor Hezbollah-leider

Naim QassemJán Kubiš, coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon, is in opspraak gekomen nadat hij op Twitter melding maakte van zijn ontmoeting met Naim Qassem, een van de leiders van de Libanese terreurgroep Hezbollah. Kubiš schrijft “dankbaar” te zijn voor de “open en inhoudelijke discussie” met de terreurleider. Ook ontving hij Qassem’s boek, volgens de Slovaakse VN-coördinator “noodzakelijke lectuur”.

Dat de UNSCOL (United Nations Special Coordinator for Lebanon) met Hezbollah praat, is op zich niet opmerkelijk. Ook minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking), tussen 2015 en 2017 VN-gezant in Libanon, had naar eigen zeggen “goede contacten” met de sjiitische terreurgroep. Het is immers de taak van een VN-diplomaat om explosieve situaties tot bedaren te brengen. Dat Kubiš de tweede man van Hezbollah complimenteert is echter zeer ongebruikelijk.

Dreigende taal
In december sloeg Naim Qassem nog dreigende taal uit richting Israel. In reactie op de Israelische operatie Noordelijk Schild, waarbij terreurtunnels van Hezbollah op Israelisch grondgebied onschadelijk werden gemaakt, liet de terreurleider weten dat de gehele ‘Zionistische entiteit’ binnen het bereik van Hezbollah ligt.

Met een troepenmacht van 25.000 strijders en een geavanceerd rakettenarsenaal is Hezbollah de sterkste niet-gouvernementele gewapende groepering ter wereld, beter getraind en uitgerust dan het Libanese leger. De terreurbeweging streeft evenals haar hoofdsponsor Iran naar de vernietiging van Israel.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben Hezbollah als terroristische organisatie getypeerd. De EU heeft dat alleen gedaan met de ‘militante’ tak van de organisatie, een onderscheid dat Hezbollah zelf overigens niet maakt. De Verenigde Naties hebben de organisatie niet aangemerkt als terreurgroep, tot onvrede van Israel en Joodse organisaties wereldwijd.

‘Geschokt en teleurgesteld’
De tweet van Ján Kubiš kwam de Verenigde Naties op veel kritiek te staan. UN Watch riep bij monde van directeur Hillel Neuer op om de Slovaak per direct van zijn post te verwijderen. “U prees zojuist de leider van een terreurgroep die genocide pleegt in Syrië en burgers wereldwijd vermoord”, aldus Neuer. Ook de Israelische regering liet weten “geschokt en teleurgesteld” te zijn door de ontmoeting met de terrorist.

Het Israelische leger reageerde met een ludieke tweet: “Weet u wat ook noodzakelijke lectuur is? VN-resolutie 1701.” Dit document stelt dat Zuid-Libanon vrijgemaakt moet worden van alle gewapende groepen, om te waarborgen dat geen andere entiteit dan de Libanese overheid zelf de volledige autoriteit over het gebied heeft. Aan deze plannen is echter geen uitvoering gegeven: in werkelijkheid is het wapenarsenaal van Hezbollah enorm gegroeid.

Afbeelding: Sebastian Baryli.