Ophef over ‘Wir haben es nicht gewusst’ van Simonis

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 25 mrt 2010 CIDI HOLOCAUST WO2

Terwijl honderden zich als lid van de r.k. kerk laten uitschrijven om het kindermisbruik-schandaal, zorgt het ‘Wir haben es nicht gewusst’ van kardinaal Simonis voor nog meer ophef.

Kardinaal Simonis, 78, deed zijn uitspraak vorige dinsdag bij Pauw en Witteman, letterlijk zo en in het Duits. De (van origine katholieke) Volkskrant vroeg verschillende Nederlanders, onder wie CIDI-directeur Ronny Naftaniel, om een reactie: 

Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), is verbaasd: ‘Als iemand zo’n terminologie gebruikt, lijkt het toch dat hij er een beetje van af heeft geweten.
Naftaniel denkt dat Simonis de speciale connotatie niet doorhad en de uitspraak verkeerd heeft gebruikt: ‘Hij dacht waarschijnlijk: dit disculpeert mij. Maar hij laadt juist meer verdenking op zich.’ 
Dat vindt ook hoogleraar en directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis: ‘De uitdrukking staat vandaag de dag voor huichelarij. Het zijn gevleugelde woorden van iemand die liegt.’ Veel Duitsers zeiden het na de Tweede Wereldoorlog over de Holocaust: ‘We hebben het niet geweten.’

Lees het Volkskrant-artikel hier