Opiniepeiling Joodse stemmers VS: zorgen toename antisemitisme, grote meerderheid tegen Trump

IN ANTISEMITISME / Door: ARON VRIELER / 23 mei 2019 ANTISEMITISME TRUMP VS

Het Amerikaanse Jewish Electorate Institute (JEI) heeft een opiniepeiling gedaan naar de politieke voorkeuren onder Joodse stemgerechtigden in de VS. Hieruit blijkt dat een grote meerderheid van Joodse stemmers president Trump slecht gezind is. De bevindingen weerspreken het idee dat Trump controversiële besluiten omtrent Israel neemt om Joodse kiezers voor zich te winnen.

De Joods-Amerikaanse respondenten geven aan dat vooral binnenlandpolitieke kwesties hen bezig houden, zoals toegang tot gezondheidszorg en strengere wetgeving omtrent wapenbezit. Volgens JEI is beleid op gezondheidszorg als voornaamste factor in de stemkeuze een constante in de Amerikaans-Joodse gemeenschap.

Amerikaans buitenlandbeleid ten aanzien van Israel eindigt maar aan de andere kant als laatste op een lijst van 16 beleidsthema’s naar prioriteit. Zo’n 90% van de Joodse stemmers ziet zichzelf als positief jegens Israel, en 53% zegt kritisch te zijn op Israëlisch beleid. Over het algemeen wordt de Democratische partij, die in deze groep het meest wordt gesteund, als pro-Israel gezien.

Trump’s positieve houding naar Israel wordt buiten de VS wel eens opgevat als poging om Joodse kiezers te winnen of gezien als het resultaat van een ‘Joodse lobby’. Zo is het idee van een ‘Joodse’ Trump ook doorgeschemerd in de cartoon van een blinde Trump met Netanyahu als geleidehond in de New York Times onlangs. De krant heeft uiteindelijk excuses aangeboden voor het plaatsen van de cartoon vanwege het antisemitische karakter. De resultaten de peiling door JEI bevestigen eens te meer dat dergelijke ideeën, lariekoek zijn.

Zorgen over antisemitisme

Onder de respondenten is verder toenemende zorg over antisemitisme in de VS. Dit is amper verrassend te noemen, gezien de activiteit van rechtsextremistische groeperingen in de VS en twee aanslagen op synagoges in de afgelopen maanden. De aanslag op de Tree of Life synagoge in Pittsburgh in oktober afgelopen jaar was met elf slachtoffers de dodelijkste antisemitische aanval in de geschiedenis van de VS.

Deze zorg heeft zich vertaald in het prioriteren van strengere wapenwetgeving en de bestrijding rechtsextremisme – respectievelijk op plaats drie en vier, na thema’s over gezondheidszorg.

Lijst van top-prioriteiten van respondenten. Donkerblauw staat voor “een van de meest belangrijke thema’s”, lichtblauw voor “zeer belangrijk thema”. Bron: Jewish Electorate Institute

Resultaten negatief voor Trump

Voor Trump’s populariteit zijn de resultaten slecht nieuws. 71% van de respondenten heeft een negatief beeld van Trump, en 67% zegt hoogstwaarschijnlijk op de Democratische uitdager van Trump te stemmen bij de volgende presidentsverkiezingen in 2020. 38% zegt zich zorgen te maken dat Trump rechtsextremisme bemoedigt; een kleine meerderheid (59%) houdt Trump zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk voor de aanslagen op synagoges.

‘Joodse’ thema’s

De Joodse gemeenschap in de VS is doorgaans divers en in hoge mate geassimileerd. Van een zogenaamde “Jewish vote” is in het publieke debat daarom minder vaak sprake dan bijvoorbeeld de “Latino vote” of de “Black vote”. Anderzijds worden Joods-Amerikaanse stemmers vaak gezien als bovengemiddeld politiek geëngageerd, wat juist wel leidt tot aandacht voor zorgen binnen deze groep.

Zo is het toenemende antisemitisme in de VS is weinig mensen ontgaan. De verkiezing van Trump tot president in 2016 is gepaard gegaan met groeiende zelfverzekerdheid onder de Alt-Right, een verzamelnaam voor een breed spectrum aan extreemrechtse ideologen. Trump’s reactie op geweldincidenten bij een demonstratie van extreemrechtse groeperingen (in het publieke discours simpelweg bekend als ‘Charlottesville’) heeft die trend volgens critici voortgezet. Ook hebben in de VS binnen een half jaar tijd twee dodelijke aanslagen op synagoges plaatsgevonden.

Het antisemitisme is steeds vaker tot onderwerp van discussie geworden tussen de twee grote Amerikaanse politieke partijen. Zo werd Trump vanuit Democratische hoek al langere tijd beschuldigd van nalatigheid in zijn optreden tegen extreemrechts antisemitisme, terwijl Trump juist politici van de Democratische partij tracht weg te zetten als antisemitisch. Trump’s (ongebruikelijk late) besluit om een speciaal gezant voor antisemitismebestrijding aan te stellen, werd in velen ook in deze context gezien.