Opnieuw bloedbaden in bezette gebieden

ANP Nieuws

RAMALLAH/JABALIYA (ANP) – Schietpartijen en bombardementen hebben in de door Israel bezette gebieden aan meer dan twintig mensen het leven gekost sinds maandagavond. Het gaat om twaalf Palestijnen en tien Israeli’s.
Dinsdagavond werden ten westen van Ramallah bij het dorpje Ein Ariq zes Israeli’s doodgeschoten. De Palestijnse schutters wisten te ontkomen.

Eerder op de avond blies een Palestijn zich op bij een joodse kolonie, ook op de Westelijke Jordaanoever. Hij was net uit een bus geduwd door de achterdochtige chauffeur. Palestijnen vuurden voorts vanuit de Gazastrook vier in elkaar geknutselde raketjes af op Israelisch grondgebied zonder schade te veroorzaken. De projectielen worden gemaakt door leden van de gewapende tak van de Hamas.

In de nacht van maandag op dinsdag werden bij een Israelische beschieting met tanks drie Palestijnen gedood in Khan Yunis (Gazastrook). Onder de slachtoffers waren een veertienjarig meisje en haar moeder. Israëlische soldaten schoten er ook een Palestijnse politieman dood. Bij Nablus op de Jordaanoever openden leden van een speciale eenheid van het Israelische leger in de nacht van maandag op dinsdag het vuur in het vluchtelingenkamp Balata toen ze werden ontdekt. Ze doodden een man en een vrouw en verwondden zes andere mensen.

Luchtaanvallen Israel

Israelische gevechtshelikopters van het type Apache vlogen dinsdagavond over de Jordaanoever, mogelijk om wraak te nemen na de schietpartij bij Ein Ariq.

Eerder op de dag beschoten helikopters de Gazastrook. Tal van kinderen raakten gewond bij de aanval op het dichtbevolkte vluchtelingenkamp van Jabaliya. De aanvallers schoten op klaarlichte dag raketten af op het kamp van 90.000 Palestijnen. Doelwit van de aanvallen op Jabaliya was kennelijk een pand van de islamitische verzetsbeweging Hamas. Daar vielen twee doden.

De aanval veroorzaakte enorme paniek, vooral onder ouders die hun kinderen zochten. Het bombardement was op een tijdstip dat de scholen middagpauze hadden om de kinderen die ‘s ochtends naar school gaan plaats te laten maken voor kinderen die ‘s middags gaan.

Een negenjarig meisje is zwaargewond geraakt door granaatscherven. Volgens een arts is de kans groot dat ze aan haar verwondingen bezwijkt. Zeker zeven andere kinderen en drie volwassenen worden voor dergelijke ernstige verwondingen behandeld als gevolg van de aanval op Jabaliya.

Trauma

Steeds meer kinderen in de bezette gebieden zijn getraumatiseerd. Een aantal van hen ziet de dood als heldhaftige uitweg uit de alledaagse terreur. Een Palestijnse psycholoog, Shafiq Masalha, heeft het Australische dagblad The Sydney Morning Herald verteld dat 15 procent van de kinderen die hij heeft onderzocht, martelaar wil worden. Een kwart van deze martelaren in spe bestond uit meisjes.

Masalha onderzocht op de Westelijke Jordaanoever 150 kinderen in de leeftijd van tien tot en met twaalf jaar. Bijna 80 procent droomt over de oorlog. Geen enkel kind deed tot zijn ontsteltenis ook maar één positieve uitspraak over de Israeli’s. Een andere onderzoeker, Eyad Sarraj, constateerde dat kinderen in de Gazastrook nachtmerries hebben, aan slapeloosheid lijden en bedplassen. Steeds meer tieners in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar plassen in bed. De ook in angst levende ouders kunnen hun kinderen weinig steun bieden.

De Palestijnse leiding heeft dinsdag opnieuw opgeroepen tot bescherming van de bevolking in de bezette gebieden via VN-waarnemers.

In gematigde kringen in Israel is dinsdag ‘met belangstelling’ gereageerd op een aanbod van Saudi-Arabië. De Saudische kroonprins Abdallah heeft in een interview ,,volstrekte normalisering van de betrekkingen tussen de joodse staat en de Arabische landen aangeboden in ruil voor een totale terugtrekking door Israël uit