Opnieuw doden in Gaza

In de Gazastrook zijn vannacht bij gevechten vijf mensen gedood. Daarmee komt het totale aantal doden van de afgelopen dagen op vijfentwintig.

Aanhangers van Fatah en Hamas namen elkaar onder vuur waarbij ook aanvallen met mortiergranaten werden uitgevoerd. Onder de slachtoffers is ook een tweejarig jongetje. Eén andere dode is een student die bij een universiteit tussen twee schietende groepen terechtkwam.

De gevechten waren zo heftig dat een deel van de bewoners van Gaza-Stad bij vrienden of familie onderdak zocht. Een ander deel van de inwoners bleven uit voorzorg binnen.

Het geweld van de afgelopen dagen komt na bijna twee maanden van relatieve kalmte. Daarin deden de regerende radicale Hamas-beweging en de rivaliserende Fatah van president Abbas opnieuw pogingen om een regering van nationale eenheid te vormen.

Afgelast
Maar door de gevechten is de kans op een vergelijk gering. Overleg tussen Hamas en Fatah over een nieuwe regering is afgelast.

Hamas heeft bekendgemaakt niet verder te willen praten met Fatah, nu er doden zijn gevallen bij de confrontaties tussen Fatah en Hamas. “Zo lang Fatah doorgaat met doden, kan er geen dialoog zijn”, zei een Hamas-woordvoerder. Fatah wijst met de beschuldigende vinger terug naar Hamas: “Wij van Fatah zijn niet gestopt met de dialoog.”

De gevechten van gisteren vielen samen met een betoging van Hamas-leden. Die vierden dat hun partij een jaar geleden democratisch aan de macht is gekomen. Fatah verloor in januari 2006 de verkiezingen van Hamas, waarop Hamas een regering vormde met premier Haniyeh aan het hoofd.

Salaris
Honderden Palestijnse ambtenaren en leden van veiligheidsdiensten hebben vandaag voor het eerst in lange tijd weer salaris uitbetaald gekregen. Dat was mogelijk omdat Israël honderd miljoen dollar bevroren tegoeden heeft overgemaakt aan het kantoor van president Abbas. Israël besloot vrijdag een deel van het geld te geven als steunbetuiging aan de gematigde president Abbas.

Het was belastinggeld dat Israël voor de Palestijnen had geïnd. Het geld bestaat vooral uit douane-opbrengsten voor goederen die via Israël naar de Palestijnse gebieden gaan. Sinds het aantreden van de Hamas-regering in maart vorig jaar hield Israël die gelden vast. Het Palestijns Gezag heeft nog zo’n zeshonderd miljoen dollar te goed. Maar Israël wil dat niet aan de Hamas-regering geven.

Bron: NOS