Opnieuw Palestijnse aanvalstunnel ontdekt in Zuid-Israel

Het Israelische leger heeft maandag opnieuw een Palestijnse terreurtunnel ontdekt. De tunnel loopt van het zuiden van de Gazastrook naar de Israelische regio Eshkol. Palestijnse terreurgroepen gebruiken deze tunnels om Israel te infiltreren voor aanvallen of voor het kidnappen van burgers. Zo werd Gilad Shalit in 2006 in een Hamas-tunnel naar Gaza ontvoerd.

Het is de achttiende terreurtunnel die de IDF heeft blootgelegd sinds het einde van de Gaza-oorlog van 2014, meldde het leger dinsdagavond. De exacte route van de tunnel, die geen bedreiging meer vormt voor Israelische burgers, wordt op dit moment nader onderzocht.

Barrière
Sinds 2016 bouwt Israel aan een grote boven- en ondergrondse barrière bij de grens met Gaza. De 65 kilometer lange muur, die overigens volledig op Israelisch grondgebied wordt gebouwd, moet de burgers in het zuiden beschermen tegen infiltraties door terreurgroepen als Hamas en Islamitische Jihad.

Tijdens de bouwwerkzaamheden stuitte de IDF op deze nieuwe terreurtunnel. Op een gisteravond vrijgegeven video is te zien hoe militairen met behulp van een kleine camera de tunnel in beeld proberen te brengen. Ook publiceerde het leger drie foto’s van het ondergrondse gangenstelsel.

50 miljoen
Volgens de IDF is deze meest recente ontdekking het bewijs dat de ondergrondse veiligheidsbarrière werkt. De muur bevat technologie die nieuwe graafwerkzaamheden detecteert. Zo wordt voorkomen dat Hamas en Islamitische Jihad nieuwe aanvalstunnels kunnen graven naar Israelische dorpen nabij de grens.

Iedere terreurtunnel kost de terreurgroepen in Gaza overigens bijna 2,7 miljoen euro. Van dit geld – sinds 2014 bijna 50 miljoen – zou Hamas ook ziekenhuizen, scholen en woningen kunnen bouwen voor de noodlijdende bevolking van de Gazastrook. De door Iran gesteunde terreurgroepen in de kustenclave investeren deze miljoenen echter liever in de gewapende strijd tegen Israel.