Opnieuw Palestijnse rellen op Tempelberg na opruiing

Opnieuw zijn grote groepen Palestijnse relschoppers slaags geraakt met de Israelische veiligheidsdiensten op de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan raakten zondag 61 Palestijnen gewond bij rellen op de heilige plaats. Ook liepen minimaal vier Israelische agenten verwondingen op.

Zondag markeerde zowel de vastendag Tisja Beav, waarop Joden de verwoesting van de Tempels in Jeruzalem herdenken, als het islamitische Offerfeest. Deze feestdag werd door Palestijnen als excuus aangegrepen om stoelen en andere voorwerpen te gooien naar de politie. Begin juni deed zich een vergelijkbare situatie voor, toen Jeruzalemdag en de Ramadan samenvielen.

Opruiende uitspraken
De rellen ontstonden ’s ochtends vroeg, na het islamitische ochtendgebed op de Tempelberg. In de aanloop naar het Offerfeest deed het geestelijk leiderschap van de Palestijnen al verschillende opruiende uitspraken. Zo waarschuwde grootmoefti Mohammed Hussein vrijdag voor “Israelische kolonisten” die op Tisja Beav de Al-Aqsamoskee zouden willen “bestormen”. Ook riepen de belangrijkste islamitische organisaties in Jeruzalem moskeeën op om de deuren te sluiten tijdens het Offerfeest, zodat alle moslims naar de Tempelberg zouden komen.

Eind juli schreef de Palestijnse Autoriteit ook al over de zogenaamde “gevaarlijkse verjoodsing” van de Tempelberg, de heiligste plek in het Jodendom. Vanwege de dreigende spanningen besloot de Israelische politie om niet-moslims, die normaal onder zeer strikte voorwaarden en onder politiebegeleiding de Tempelberg mogen bezoeken, zondag volledig te weren. Desondanks ontstonden er rellen: volgens Yedioth Ahronot gooiden duizenden Palestijnen stoelen, stenen en andere voorwerpen naar de politie. De relschoppers schreeuwden luid “Allahu ahkbar”.

Ook is op videobeelden vastgelegd hoe de grootmoefti, evenals de directeur van de islamitische Waqf, tijdens de rellen opruiende leuzen schreeuwen. Zo moedigden ze de relschoppers bijvoorbeeld aan door “In geest en bloed zullen we u verlossen” te roepen. De Israelische politie maakte een einde aan de onlusten door de relschoppers uit elkaar te drijven met traangasgranaten en rubberen kogels.

Zware politiebegeleiding
Aan het begin van de middag konden honderden Joden, die ondanks het toegangsverbod naar de ingang van de Tempelberg waren gekomen, onder zware politiebegeleiding toch naar hun heilige plaats. Premier Netanyahu had naar eigen zeggen nooit getekend voor een toegangsverbod, maar wilde de Joodse bezoeken aan de Tempelberg simpelweg “op de juiste manier stroomlijnen” om zo de veiligheid van het publiek te garanderen. De politiechef zou eigenhandig hebben besloten om Joden de toegang te weigeren.

Eerder werd Netanyahu’s vermeende instructie aan de politie fel bekritiseerd door rechtse politici als Ayelet Shaked en minister Bezalel Smotrich (Transport). Smotrich noemde de beslissing om Joden niet toe te laten tot hun heiligste plek “beschamend en schandalig”. Rond 13.30 uur kregen ze dus echter alsnog groen licht: In totaal bezochten 1.729 Joden de Tempelberg op Tisja Beav, naast 80.000 moslims.

‘Grote provocatie’
Jordanië, dat de islamitische bouwwerken op de Tempelberg beheert, veroordeelde het Israelische optreden op de Tempelberg. Het Hasjemitische koninkrijk stuurde een officieel diplomatiek protest naar de Joodse staat. Ook via Twitter uitte de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, kritiek: “We veroordelen Israels schendingen van de heiligheid van de Al-Aqsamoskee, in het bijzonder op deze heilige dag. Israels pogingen om de status quo in bezet Jeruzalem en op haar heilige plaatsen te veranderen zullen enkel leiden tot meer geweld en vormen een bedreiging voor iedereens veiligheid.” Safadi roept de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen.

De Palestijnse Autoriteit noemde de “bestorming” van de Tempelberg een “grote provocatie” van de gevoelens van moslims. Het besluit om Joden toe te laten tot de Tempelberg werkte tevens als een rode lap op een stier voor Palestijnse terreurorganisaties. Hamas en Islamitische Jihad dreigden zondag met nieuw geweld tegen Israel. “Dit is een schending van de rechten van miljoenen moslims”, aldus Hamas-leider Ismail Haniyeh. De terreurgroepen dreigen met “repercussies”.

Afbeelding: Andrew Shiva.