Oproep: Denk deze Pesach aan de ouderen, stuur een kaartje!

IN ANDER NIEUWS / Door: WEBMASTER / 7 apr 2020

Met Pesach voor de deur moeten we opnieuw ons beste beentje voorzetten om ouderen onder ons te laten weten dat we aan ze denken. Of we nu wennen aan het leven met social distancing of niet, deze dagen brengen we gewoonlijk door in besloten kring met familie, vrienden en andere naasten.

Daarom roept CIDI iedereen op om kaarten en brieven te schrijven aan de ouderen in het land, waaronder de bewoners van de Nederlands-Joodse zorgcentra hier en in Israel. Om hen een hart onder de riem te steken en hen te laten weten dat ze niet vergeten worden.

De mensen in deze tehuizen hebben als kind de Tweede Wereldoorlog en Sjoa van dichtbij gezien. Hun generatie heeft Europa herbouwd uit de ruïnes waartoe het was teruggeworpen. Israel is uit het niets tot een sterk land geworden met een bloeiende samenleving, ondanks de herhaalde pogingen om het van de kaart te vegen.

En als dat niet genoeg is, leert de Joodse geschiedenis duidelijk: wij hebben grotere uitdagingen doorstaan, en ondanks eeuwen van diaspora hebben wij een gedeelde identiteit behouden.

Volgens een Europese enquête schuift 84% van Joodse jongeren ieder jaar aan om het Pesach-verhaal te herhalen. Daarmee is de Seider het meest definiërende feest voor de Joodse identiteit, en verbindt het nog meer mensen dan tijdens Jom Kippoer of sabbat.

Klim in de pen, of gebruik één van de vele apps en stuur een kaartje!

Postadressen van Joodse verzorgingstehuizen:

Beth Joles
Ha’Rakafot 1
34749 Haifa
Israel

Beth Juliana
David Raziel 22
4681222 Herzliya
Israel

Beth Shalom
Kastelenstraat 80
1083 DE Amsterdam
Nederland

Mr L.E. Visserhuis
Theo Mann-Bouwmeesterlaan 75
2597 GV Den Haag
Nederland

Sommigen zijn ons al voorgegaan. Blaib gezund! / !בלייב געזונט