Opsporingsbericht Politie Rotterdam over muurschildering Berghuis

De Politie Rotterdam heeft een opsporingsbericht gemaakt in de zaak rondom de antisemitische muurschildering van ex-Feyenoordvoetballer Steven Berghuis. In juli werd in de wijk Crooswijk een muurschildering gemaakt met graffiti waarin de speler, die Feyenoord heeft verruild voor aartsrivaal Ajax, met verschillende antisemitische motieven werd afgebeeld.  
politie rotterdam muurschildering

Gijs van Nimwegen, woordvoerder Politie Rotterdam (Screenshot Bureau Rijnmond)

In het programma Bureau Rijnmond noemt een politiewoordvoerder de graffiti “onacceptabel”. Er wordt bewust voor gekozen om de muurschildering zelf buiten beeld te houden vanwege de schokkende motieven. De woordvoerder vraagt het publiek om iedere vorm van informatie die kan leiden naar de dader of daders.  

Aangifte CIDI en Berghuis  

CIDI en Berghuis zelf hebben, los van elkaar, aangifte gedaan van de muurschildering. Berghuis heeft daarnaast aangifte gedaan van een golf aan bedreigingen aan het adres van hemzelf en zijn familie. Op sociale media was al eerder duidelijk dat woede van sommige Feyenoordsupporters zich in de vorm van (antisemitische) bedreigingen uitte.   

In gesprekken met fanatieke Feyenoordsupporters wordt weleens gesteld dat denigrerend gebruik van het woord ‘Jood’ slechts bedoeld is om de rivaal Ajax, die als ‘Jodenclub’ wordt betiteld, zwart te maken. Het incident van de muurschildering is echter een trieste herinnering aan het gegeven dat een ‘onschuldige’ scheldcultuur niet bestaat, en dat het zich regelmatig uit in de vorm van ondubbelzinnig antisemitisme. Zo werd Berghuis afgebeeld met een haakneus, in concentratiekampkleding en met een Jodenster. De bijgeschreven leus “Joden lopen altijd weg” is een reproductie van het stereotype over Joden en lafheid, dat tevens niets met voetbal te maken heeft.  

CIDI heeft Feyenoord in een open brief om een gesprek gevraagd naar aanleiding van de muurschildering. Verschillende partijen in de Rotterdamse gemeenteraad, waaronder GroenLinks, SP, VVD en D66 vinden dat Feyenoord meer moet doen om op te treden tegen antisemitisme onder bepaalde fans.  

Geen ‘Joodse’ club  

De associatie van Ajax als ‘Joodse’ club wordt niet alleen door rivalen gebruikt, maar in de eerste plaats ook door Ajaxfans zelf. CIDI heeft zich meermaals uitgesproken tegen dit oneigenlijke gebruik van de term. Tegelijk moet duidelijk zijn dit niet een vorm van belediging is, en dat tegen antisemitische uitingen streng moet worden opgetreden, ook als ze in de context van voetbalrivaliteit worden gedaan.