Orthodoxe Shas-partij ook in coalitie Sharon

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 4 mrt 2001 KNESSET PALESTIJNEN VREDESPROCES

Lycos Nieuws

JERUZALEM, 4 maart (AP) De ultraorthodoxe Shas-partij neemt zitting in het kabinet van de komende Israëlische premier Ariel Sharon, zo heeft de partij zondag bekendgemaakt. Door de deelname van Shas is de Likud-leider verzekerd van de steun van een meerderheid van het parlement.

De Shas-partij, die vooral orthodoxe joden afkomstig uit het Midden-Oosten vertegenwoordigt, is met zeventien van de 120 zetels in de Knesset, het parlement, de op twee na grootste partij van het land. Shas-woordvoerder Yitzhak Soudri zei dat de partij vanwege de "verslechterende veiligheidssituatie" in het land had besloten de onderhandelingen met de rechtse Likud snel af te handelen.

Ook de centrumlinkse Arbeidspartij maakt deel uit van de coalitie, die deze week ter goedkeuring aan het parlement kan worden gepresenteerd. Twee uiterst rechtse partijen hebben eveneens aangekondigd dat ze zitting zullen nemen in de regering. De Arbeidspartij wil zich in de nieuwe regering blijven inzetten voor vrede met de Palestijnen, ondanks de weigering van Sharon met de Palestijnen te onderhandelen zolang de Palestijnse opstand voortduurt.

Volgens het coalitieakkoord krijgt Shas vijf ministeries: binnenlandse zaken; arbeids- en sociale zaken; volksgezondheid; religieuze zaken en het ministerie dat verantwoordelijk is voor zaken die Jeruzalem betreffen.