Oud-SS’er Boere overleden

IN NEDERLAND / Door: MIKE DURAND / 2 dec 2013 WO2

Heinrich BoereDe Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden in het gevangenisziekenhuis Fröndenberg in Noordrijn Westfalen. De oud-SS’er stierf een natuurlijke dood en werd sinds december 2012 in Fröndenberg verzorgd. Boere werd in 1921 in de Duitse plaats Eschweiler geboren uit een Nederlandse vader en een Duitse moeder die voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederland verhuisden. Hij trad in 1941 toe tot de Waffen-SS.

In 2010 werd hij door de Akense rechtbank veroordeeld tot levenslang voor drie moorden in 1944 op de Nederlandse burgers: Bicknese, De Groot en Kusters. Rechter Nohl volgde toen met zijn vonnis de eis van de officier van Justitie. Nohl zei tijdens het lezen van het vonnis dat we het ons “moeten blijven herinneren dat we het hier hebben over laffe, brute en mensonterende misdaden.” Ook was de rechter van mening dat het voor het vonnis niets uitmaakte dat het al zo lang geleden is gebeurd en dat deze “oude man hartklachten heeft.” Boere bekende tijdens de rechtszaak dat hij hen, als lid van het moordcommando Feldmeijer, heeft doodgeschoten als vergelding voor verzetsacties op NSB’ers en Duitse militairen. Dit commando schoot als represaille mensen dood die als anti-Duits bekend stonden.

Hij toonde overigens geen berouw tijdens de rechtszaak en zijn verdediging maakte vooral gebruik van argumenten als leeftijd en voerde het ‘Befehl ist Befehl’-argument aan, maar dat werd door de rechtbank niet geaccepteerd. De toenmalige openbaar aanklager Ullrich Maas zei na het vonnis dat ‘de eer van de Duitse justitie aangaande de vervolging van nazi-misdaden in ere is hersteld’. Boere verbleef na de uitspraak van de rechtbank tot zijn opname in het gevangenisziekenhuis in een bejaardentehuis in zijn geboorteplaats Eschweiler.