Oud-topdiplomaat Van Dam promoot Israelboycot op Palestijnse televisie

IN NEDERLAND / Door: HIDDE VAN KONINGSVELD / 16 okt 2019 BDS NEDERLAND

Nikolaos van Dam, voormalig ambassadeur en tot drie jaar geleden Syrië-gezant namens de Nederlandse regering, pleitte vorige maand op de staatstelevisie van de Palestijnse Autoriteit (PA) voor sancties en boycots tegen Israel. De oud-diplomaat zei dat Nederlandse politici weigeren om Israel te straffen voor “dagelijkse mensenrechtenschendingen” en dat initiatieven zoals de omstreden BDS-beweging (Boycot, Desinvesteren en Sancties) het enige alternatief zijn.

De uitspraken van Van Dam, gedaan op de Arabischtalige PA-zender ‘Palestine TV’, werden recent vertaald door het onderzoeksinstituut MEMRI.

‘Geen andere mogelijkheden’
Volgens Van Dam moeten Nederland en de EU Israel per direct sancties opleggen. “Hiervoor is alleen een politieke beslissing nodig. Echter, als voorbeeld: er was een suggestie in ons rapport voor het parlement [van de Adviesraad Internationale Vraagstukken], maar de meerderheid weigert om sancties op te leggen,” zo klaagde de voormalig topdiplomaat.

“Ik denk niet dat er veel opties zijn, aangezien de regering doet wat zij wil. Er is echter een andere manier. Je kent ongetwijfeld BDS: Boycot, Desinvesteren en Sancties”, gaat hij verder. “Tot nu toe is het zwak, maar als de regering bij haar huidige beleid blijft en het op die manier blijft uitvoeren, zijn er geen andere mogelijkheden dan niet-gouvernementele wegen. BDS is een van die wegen. Het is een optie, en dit zal geleidelijk groeien.”

Einde van Israel
BDS is zeer omstreden: de beweging eist ‘terugkeer’ van alle vluchtelingen en hun nakomelingen (circa 4,5 miljoen) naar Israel, met volledige burgerrechten. De oprichters van de BDS-beweging hebben meerdere malen toegegeven dat dit het einde van Israel zou betekenen. Het resultaat, het doel van BDS, is dus het verdwijnen van de Joodse staat. Tevens gaat BDS in de praktijk vaak gepaard met uitingen van antisemitisme en is de beweging nauw verweven met gewelddadige terreurorganisaties zoals Hamas en de PFLP.

De Nederlandse regering wijst de boycotbeweging dan ook af, maar in het verleden bleek regelmatig dat BDS desondanks op sympathie kan rekenen van sommige diplomaten op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Syrische rebellen
Van Dam kwam al eerder in opspraak. Zo zei hij in 2013 bij Knevel & Van den Brink onder meer dat Israel “iedereen bezet en terroriseert” en beweerde hij dat Israel geen democratie is. In datzelfde jaar voegde hij daar in een interview met Vrij Nederland aan toe dat de VVD “in de greep zit van de pro-Israel-lobby” en pleitte hij voor EU-sancties tegen de Joodse staat.

Desondanks werd Nikolaos van Dam, die in 2010 met pensioen ging, in 2015 door minister Koenders benoemd tot speciaal gezant voor Syrië. Op zijn optreden in Syrië kwam veel kritiek, nadat bekend werd dat Nederland van terrorisme verdachte oppositiegroepen in Syrië materieel steunde. Volgens rebellenleiders speelde Van Dam een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Nederlandse steun.