Overeenkomst MDA-Rode Kruis

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 18 jun 2003 VOOROORDELEN

Vertegenwoordigers van Magen David Adom en het Internationale Rode Kruis (IRC) hebben op 9 juni hun eerste samenwerkingsovereenkomst gesloten. Op basis van de overeenkomst zal het IRC MDA gaan steunen bij de training van paramedici.

Rampenbestrijdingsteams van MDA zullen in het vervolg kunnen meedoen aan internationale trainingen van het IRC en de Rode Halve Maan, de islamitische poot van de hulporganisatie. Daarnaast zal het IRC dit jaar 1,5 miljoen dollar beschikbaar stellen voor MDA-projecten.

Volgens IRC-vertegenwoordiger François Bellon wil het IRC “Magen David Adom helpen bij de onvermoeibare inspanningen die de organisatie zich getroost om zonder discriminatie levens te redden en menselijk leed te verzachten.”

De overeenkomst brengt de internationale erkenning van MDA dichterbij. De organisatie probeert al sinds 1949 lid van het IRC te worden, maar dat werd steeds afgehouden vanwege het gevoerde symbool (de davidster). Met name islamitische landen maakten bezwaar tegen toetreding van MDA.

Volgens waarnemers wordt de kwestie opnieuw onderwerp van discussie op de eerstvolgende internationale IRC-conventie, die in december in Genève zal plaatsvinden.