PA: “Coronavirus onder controle”

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 21 apr 2020 CORONAVIRUS

Volgens de cijfers die voorhanden zijn, lijkt de Palestijnse Autoriteit (PA) de uitbraak van het coronavirus goed ingeperkt te hebben. Er waren op de Westoever per 20 april 309 gevallen bekend van het virus, hoewel er een tekort is aan testmaterialen. Ook het dodenaantal is beperkt gebleven; per 20 april stond het aantal nog op 3 slachtoffers. 

De coördinatie tussen Israël en de PA kan op lovende woorden van VN-gezant Mladenov rekenen. Volgens de VN-coördinator voor het Midden-Oosten vredesproces werken de twee partijen al vanaf het eerste moment samen om het coronavirus in te dammen.

Palestijnse medici nemen deel aan Israelische training in het onderzoeken van patiënten, het beheren van isolatiefaciliteiten in ziekenhuizen en het voorkomen van infectie van medisch personeel. Bron: COGAT

Acties ten aanzien van corona worden “nauw en constructief” gecoördineerd, aldus de VN-gezant. Volgens Mladenov is dit een belangrijke factor bij de mate van het indammen van het virus tot dusverre. Een voorbeeld van de goede samenwerking die Mladenov noemt, is Israëls coöperatie in het doorlaten van gezondheidsmedewerkers in en uit zowel de Westelijke Jordaanoever als de Gazastrook.

Er is sprake van data-uitwisseling tussen Israëlische en Palestijnse artsen. Palestijnse medici worden getraind in Israëlische ziekenhuizen in het omgaan met corona, en Israëlische laboratoria analyseren door hun Palestijnse collega’s afgenomen tests.

Daarnaast heeft Israel vanaf het begin van de coronacrisis vitale voorraden en apparatuur tot Gaza toegelaten, aldus Mladenov. Als voorbeelden noemt de VN-gezant onder andere uitstrijkjes voor het verzamelen van monsters en andere laboratoriumbenodigdheden, en beschermingsmiddelen. 

Bij de VN leven wel ernstige zorgen over de potentiële impact van corona in Gaza. Gevreesd word dat de Hamas-autoriteiten niet over voldoende middelen beschikt om een uitbraak in te dammen en voor alle patiënten de nodige zorg te verlenen. De Palestijnse terreurgroep is sinds 2007 aan de macht in de kustenclave na een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit. In een poging de macht over de Gazastrook terug te krijgen, heeft de PA sancties ingesteld, waaronder op medische middelen. Hamas roept de PA op in verband met de coronapandemie de strafmaatregelen op te heffen.

Het Rode Kruis vreest ook voor grootschalige onrust in de Arabische wereld door de pandemie. De vele brandhaarden in de regio zoals Syrië, Irak en Jemen zijn al verscheurd door oorlog en hebben zeer slechte infrastructuur. Nu wordt gevreesd voor een ‘socio-economische aardbeving’ doordat mensen die al weinig geld hebben wegens de lockdown geen geld meer kunnen verdienen. Het is voor ook voor de vele Palestijnen die voor Israelische bedrijven werken door de lockdown nog moeilijker geworden om naar hun werk te gaan. Er wordt een economische krimp van 7% in de Palestijnse gebieden verwacht, mede ten gevolg hiervan. 

Woordvoerders van Fatah en de PA beschuldigden Israel het virus opzettelijk onder Palestijnen te verspreiden, en van een “beleid van medische verwaarlozing” omdat Palestijnse arbeiders niet op coronavirus getest worden door Israel, onderweg terug naar hun woonplaatsen op de Westoever.   Ook riep de PA op om Palestijnse terroristen vrij te laten uit Israelische gevangenissen, omdat zij gevaar zouden lopen voor het virus.

President Mahmoud Abbas van de PA houdt zich intussen op de achtergrond. Palestijnse persvoorlichters hebben specifiek ontkend dat hij in quarantaine was na een positieve test voor het coronavirus. Wel kondigde Abbas afgelopen maandag aan dat kleine winkels in Area A tijdens Ramadan enkele uren per dag open zouden mogen gaan, in tegenstelling tot de strengere lockdown die nu van kracht is.

De Jerusalem Islamic Waqf, het orgaan dat het bewind voert over de moskeeën op de Tempelberg, heeft de oproep van zowel de PA als de Israelische regering herhaald om tijdens Ramadan vooral thuis te blijven, en niet naar de moskee te gaan. De islamitische vastenmaand begint op 23 april.