PA krijgt weer subsidie VS

De VS heeft haar financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit hervat; een week daarna besloot Israel om het overmaken van alle gelden aan Ramallah te bevriezen.

Beide landen schortten onlangs hun subsidies op. De VS vanwege het Palestijnse initiatief tot het eenzijdige uitroepen van een Palestijnse staat, Israel vanwege de aanvraag van UNESCO lidmaatschap.

De Verenigde Staten, die jaarlijks ongeveer $500 miljoen aan de Palestijnse Autoriteit geven, staakten in augustus al de steun aan de Palestijnse Autoriteit. Maar op 3 oktober werd bekend dat Amerika de steun hervat met $50 miljoen aan de veiligheidsdiensten van  PLO-voorzitter Mahmoud Abbas en $148 voor andere instellingen van zijn Palestijnse Autoriteit.

Ileana Ros-Lehtinen, de (Republikeinse) voorzitster van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, verklaarde dat de geldstroom is hervat vanwege de persoonlijke betrokkenheid van president Barack Obama. Volgens Obama is deze steun een “Amerikaans veiligheidsbelang”, liet zij weten, en de Israelische regering is het daarmee eens.

De Israelische regering heeft echter op 14 november besloten om geen geld meer naar de Palestijnse Autoriteit over te maken. Israel schortte de betalingen aan Abbas al tijdelijk op maar deed dit pas vorige maand tijdelijk, veel later dan de VS, nadat de Palestijnen in strijd met artikel 31 van de Oslo Akkoorden een aanvraag indienden voor lidmaatschap van UNESCO. Het gaat om een deel van de ongeveer $100 miljoen aan belasting en douane-inkomsten, die Israel jaarlijks overmaakt naar de PA.