PA-president Abbas: alle overeenkomsten met Israël beëindigd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 jul 2019 PA VREDESPROCES

President Mahmoud Abbas heeft donderdag bekend gemaakt dat de Palestijnse Autoriteit stopt met het implementeren van alle overeenkomsten die met Israël zijn gesloten. Een speciaal comité gaat onderzoeken hoe dit besluit vorm te geven.

In een toespraak in het presidentiële paleis in Ramallah onthulde Abbas zijn besluit. Volgens de PA-president heeft Israël “besloten om al zijn verplichtingen zoals afgesproken in de akkoorden te verloochenen”. Israël “gaat door met het doden en arresteren van Palestijnen, het slopen van hun huizen, het confisqueren van hun land, het afsluiten van wegen met honderden checkpoints, het bouwen van muren om de eenheid van de Palestijnse territoria te ondermijnen en het opleggen van een racistische afscheidingsbeleid – apartheid”, aldus Abbas.

De verhitte speech van de PA-president, die inmiddels in het veertiende jaar van zijn vier-jarige termijn zit, komt enkele dagen na de sloop van een aantal gebouwen in een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever. Abbas noemt de sloop door Israël een “schending van internationale legitimiteit en overeenkomsten tussen ons en hen, een kwestie die alleen kan worden gezien als etnische zuivering en een misdaad tegen de menselijkheid”.

Ondanks het besluit tot het stopzetten van overeenkomsten met – en daarmee mogelijk ook erkenning van – Israël, beweert Abbas zijn hand voor vrede uit te steken. “Onze handen zijn nog steeds in vrede uitgesproken omdat we geloven in een omvangrijke, rechtvaardige en permanente vrede.” Echter, “we zullen niet overgeven of samenleven met de bezetting”, aldus de PA-president.

De aankondiging tot het beëindigen van akkoorden met Israël komt terwijl de PA zich in een financiële crisis bevindt. Sinds februari jongstleden weigert de PA de maandelijkse belastingen die Israel voor de PA int. 600 miljoen shekel – zo’n 130 miljoen euro – per maand. Dit omdat Israel van dit bedrag maandelijks 42 miljoen shekel aftrekt, het bedrag dat de PA aan families van terroristen betaalt als toelagen. Als alle overeenkomsten daadwerkelijk stopgezet worden, zullen import en export van producten niet langer mogelijk zijn voor de Palestijnse gebieden.

Hamas – de terreurbeweging die de Gazastrook bestuurt – noemt het besluit van Abbas een “stap in de goede richting”. Hamas roept de PA-president dan ook op de daad bij het woord te voegen.

Abbas dreigt regelmatig met het opzeggen van overeenkomsten met Israël. Het is dus nog maar de vraag of hij dit keer daadwerkelijk de daad bij het woord voegt. Een belangrijk twistpunt voor Israël is of de veiligheidscoördinatie hiermee ook ten einde komt. Palestijnse veiligheidsdiensten coördineren en delen informatie met hun Israëlische collega’s. Volgens analisten is de coördinatie van groot belang voor het tegengaan van terreuraanslagen vanuit de Palestijnse gebieden.