PA staakt terrorismeverheerlijking alleen wegens druk

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 18 apr 2008 HAMAS JORDANIE PA REGERING TERRORISME VS

Het is een eer: de Al Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem.Deze hoogste onderscheiding van de PLO wordt alleen toegekend met instemming van premier Abbas. De keuze voor verering valt daarbij niet op grote Palestijnse denkers, op de geslaagde export van Palestijnse tulpen of op andere economische initiatieven voor opbouw van een Palestijnse infrastructuur. Nee, voor de Al-Quds medaille wordt door het Ministerie van Gevangenen Zaken een lijst geselecteerde delinquenten voorgelegd aan premier Abbas – die mag kiezen. En zo koos hij voor de toekenning van de Al Quds medaille voor niemand minder dan Ahlam Tamimi.

In 2001 was Tamimi 20 jaar. Ze emigreerde vanuit Jordanie naar Ramallah waar ze studeerde aan de universiteit en werkte als journaliste. In de zomer van 2001, verzamelde ze informatie over pizzarestaurant in Jeruzalem. Vanuit Ramallah chauffeerde zij een bekende naar Zij met een camera, hij met een gitaarkoffer. Op straat spraken ze Engels, zoals veel toeristen. Terwijl zij buiten stond ging hij het drukke restaurant binnen. In de gitaarkoffer zat een bom.

Vlak voor twee uur ’s middags, tijdens de lunchtijd, ontplofte restaurant Onder de 15 doden waren vijf leden van een Nederlandse familie: vader en moeder Mordechai (43) en Tzira (41) Schijveschuurder en de kinderen Ra’aya (14), Avraham (4) en Hemda (2). Nog twee dochters van de familie Schijveschuurder raakten gewond. Er vielen in totaal 130 gewonden bij de aanslag op . De bom had een gewicht van 5 tot 10 kilo zat vol met spijkers om de ravage te vergroten.

De aanslag werd opgeeisd door Hamas en de Islamitische Jihad. Negen dagen eerder plaatste Tamimi een als bierblikje vermomde bom in een Israelische supermarkt.

Premier Abbas had Tamimi’s werk willen eren door het toekennen van de medaille. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Tzippi Livni, uitte daarop haar twijfels over de intenties van de PA om terrorisme en ophitsing tegen Israel te stoppen zowel bij Abbas als bij Steve Hadley, een veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bush die op dat moment op bezoek was in Israel. In een telefoonconversatie tussen Livni en Abbas die daarop volgde, verklaarde Abbas dat de PA bij nader inzien het eerbetoon heeft afgelast. Over de toekenning van de zijn in Nederland Kamervragen gesteld door de PVV.