PA vereert opnieuw topterrorist

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 8 apr 2010 GAZA HAMAS PA RAKETTEN TERRORISME

De PA-regering wil de straat waar zij zetelt vernoemen naar een bommenmaker die honderden burgerslachtoffers maakte. Het is de tweede maal in korte tijd dat zij een terrorist verheerlijkt. Als alles doorgaat, krijgt Ramallah na het Mughrabiplein nu ook de Yahya Ayyashstraat.

In Israel is grote opschudding ontstaan nu de PA-regering voor de tweede maal in korte tijd plannen lijkt te maken die een terroristische martelaar verheerlijken. Dit meldde de TV-zender Kanaal 10 donderdag. Daarbij lijkt het symbolisch dat de straat in Ramallah die men wil noemen naar de Hamas-bommenmaker Yahya Ayyash, uitgerekend de straat is waar de kantoren van de PA-president gevestigd zijn. Premier Netanyahu noemde het ophitsing.

bommenmaker ayyash

Ayyash, bijgenaamd De Ingenieur, was de top bommenmaker van Hamas. Hij werd tijdens zijn studie voor elektrotechnisch ingenieur aan de Birzeit Universiteit lid van de  Izz al-Din al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas. Hij was jarenlang actief en nam zelf deel aan acties, vermomd als vrome jood of als vrouw. Met zijn bommen werden honderden Israelische burgers vermoord. Toen de grond hem uiteindelijk te heet werd onder de voeten, nam hij de wijk naar de Gazastrook. In 1996 werd hij door Israel gedood.

Net als Mughrabi, de terroriste naar wie kort geleden een plein werd vernoemd, wordt Ayyash in de Palestijnse gebieden als een martelaar vereerd.