PA wil Engeland aanklagen voor Balfour Declaratie

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELISE FRIEDMANN / 26 jul 2016 EGYPTE EU PA

Arab_Leage_HQDe Palestijnse Autoriteit (PA) wil het Verenigd Koninkrijk aanklagen omdat het een eeuw geleden de Balfour Declaratie heeft afgegeven, waarin het steun gaf aan het oprichten van een Joods nationaal thuis in wat nu Israel is. Wat de PA precies wil bereiken met die rechtszaak en waar zij die gaat aanspannen is niet bekend, maar zij heeft gisteren alvast de Arabische Liga om steun gevraagd.

De PA-minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Malki, deed dit gisteren op de jaarlijkse top van de Liga in Mauretanië. “Help ons een rechtszaak aanspannen tegen de Britse regering”, vroeg hij de Liga. Na de Balfour Declaratie van 1917, klaagde hij, arriveerden er “honderdduizenden Joden uit Europa en andere plaatsen in Palestina, ten koste van ons volk.” Hij stelt de Britse regering daarom verantwoordelijk voor wat hij noemt “Israelische misdaden tegen ons volk sinds het eind van het Britse Mandaat, en de slachtingen in 1948 en daarna.”

De Britse regering is zover bekend nog niet gedagvaard; mogelijk is de PA nog op zoek naar een rechtbank die hun zaak in overweging wil nemen.

Ook op de top van de Arabische Liga deed de president van Mauretanië een oproep tot nieuwe inspanningen om het Israelisch-Palestijnse conflict op te lossen. De aanwezige Arabische ministers van Buitenlandse Zaken spraken hun steun uit voor zowel het Franse als het Egyptische initiatief. Niet aanwezig waren de ministers van de twee invloedrijkste landen, Egypte en Saudi Arabië. Zij hadden zich afgemeld wegens bezigheden in eigen land en wegens ziekte.

Foto: Hoofdkwartier van de Arabische Liga in Cairo, foto Ijanderson977 CC