Palestijn doodgeschoten door grenspolitie bij checkpoint

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 24 jun 2020

Dinsdagmiddag is een Palestijn door de Israëlische grenspolitie doodgeschoten bij een checkpoint nabij Abu Dis. Volgens de politie probeerde de Palestijn met zijn auto een ramaanval uit te voeren. Nabestaanden ontkennen dit echter, en stellen dat hij onderweg was om familieleden voor een bruiloft op te halen.

Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld spreekt van een “terroristische voertuigaanval” bij een checkpoint nabij Abu Dis ten noorden van Bethlehem. Volgens Rosenfeld kreeg de bestuurder een stopteken, maar reed hij vervolgens af op de grenspolitieagente , waarop hij is doodgeschoten. De agente raakte hierbij lichtgewond, aldus de politiewoordvoerder.

Volgens nabestaanden is geen sprake geweest van een ramaanval. De 27-jarige Ahmed Moustafa Erakat zou onderweg zijn geweest om zijn moeder en zijn zus bij een schoonheidssalon op te halen voor de bruiloft van zijn zus en haast hebben gehad. Ahmed zou zelf een week later trouwen. 

Assistent-professor aan Rutgers University Noura Erekat, een nicht van Ahmed, beschuldigt de Israëlische autoriteiten ervan haar neef anderhalf uur lang medische hulp te hebben ontzegd. Een woordvoerder van de Israëlische grenspolitie ontkent dit relaas, en stelt dat de neergeschoten Ahmed “binnen enkele minuten” medische attentie kreeg, maar dat hij daarna dood is verklaard.

Ahmed Erekat is verwant aan de secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO). “De neef van mijn vrouw was geëxecuteerd, in koele bloede vermoord en Netanyahu draagt de verantwoordelijkheid”, aldus Saeb Erekat.

In Abu Dis, waar Ahmed Erekat vandaan komt, is voor vandaag een staking aangekondigd. Komende donderdag en vrijdag zijn aangewezen als dagen van publieke rouw. Toen dinsdagmiddag het nieuws van de doodgeschoten Palestijn bekend werd, kwam het tot confrontaties tussen Israëlische veiligheidsdiensten en inwoners van Abu Dis. 

De Palestijnse terreurbeweging Hamas spreekt van een “executie”. “Er zal geen verlossing voor het Palestijnse volk zijn totdat de bezetter verbannen is van al ons land door volledig verzet”, aldus een Hamas-woordvoerder.