Palestijnen beschieten Israël met raketten

ANP Nieuws

JERUZALEM (ANP) – Een Palestijnse raketaanval op Israëlische doelen heeft donderdag een 22-jarige vrouw het leven gekost. Een van de projectielen trof het huis van het slachtoffer. De radicale al-Aqsa Martelaren Brigades hebben de verantwoordelijkheid voor de beschieting opgeëist.

Het was de eerste dodelijke raketaanval vanuit de Gazastrook sinds Israël en de Palestijnen in februari een staakt-het-vuren overeenkwamen. De aanval volgt op een reeks incidenten over en weer die dat fragiele bestand dreigen te ondermijnen.

Vergelding

De militanten zeiden dat de aanval een vergelding was voor de dood van een van hun leiders. Die kwam om tijdens een offensief van het Israëlische leger in Nablus, op de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse politie is het gebied binnengetrokken van waaruit de raketten waren afgeschoten. Volgens ooggetuigen zijn zware vuurgevechten uitgebroken. Daardoor raakten vijf leden van de radicale beweging Hamas en twee voorbijgangers gewond. Een van de militanten is er slecht aan toe. Het waren de felste gevechten tussen Palestijnen onderling sinds de jaren negentig.

Israëlische gevechtshelikopters hebben donderdagavond laat raketten afgevuurd op de Gazastrook.

Het geweld dreigt de geplande Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, in de tweede helft van augustus, te verstoren. De Palestijnse president Mahmoud Abbas was vlak voor de raketaanval donderdag in het bezette gebied aangekomen om militanten op te roepen tot kalmte.