Palestijnen eren Saddam Hoessein met monument

De op de Westelijke Jordaanoever gelegen stad Qalqilya is een beeld rijker. Ter ere van Saddam Hoessein is er een monument opgericht en een straat naar hem vernoemd.

Op het sculptuur is aan beide kanten een afbeelding van oud-dictator Saddam Hoessein te zien. Aan de ene zijde salueert hij, aan de overzijde houdt hij een geweer in zijn hand. Aan weerszijden van hem zijn een Palestijnse en een Irakese vlag afgebeeld. Op het beeld valt onder andere te lezen: “Saddam Hoessein, de leider van de martelaren van ons tijdperk” en “Arabisch Palestina vrij van de rivier tot aan de zee”.

De verering van de Iraakse oud-tiran is een initiatief door activisten van het Arabische Bevrijdingsfront. Bij de onthulling van het monument was echter ook de burgemeester van de stad, Rafea Rawajbeh, aanwezig. De Fatach-politicus hield ook een toespraak tijdens de ceremonie. In zijn speech noemde hij Hoessein een “embleem van heldendom, originaliteit en trots, net als de martelaar Yasser Arafat”. De huidige PA-president Mahmoud Abbas “treedt in de voetsporen van deze twee grote leiders”, aldus de burgemeester.

Het vereren van misdadigers is niet ongebruikelijk in de Palestijnse gebieden. Straten, pleinen en scholen worden regelmatig naar Palestijnse terroristen vernoemd.

Saddam Hoessein stond bekend als een groot supporter van de Palestijnse zaak. Tijdens de Tweede Intifada maakte hij miljoenen over aan Palestijnse aanslagplegers en hun families. De voormalige despoot geniet nog steeds populariteit in de Palestijnse gebieden, onder andere omdat hij in 1991 tijdens de Eerste Golfoorlog meerdere Scud-raketten op Israel heeft afgevuurd.

In 2003 werd de Iraakse dictator door een Amerikaanse invasie afgezet. Drie jaar later kreeg hij de doodstraf. 

 

Bronnen: The Times of Israel, The Algemeiner, ABC News, Ynet.