Palestijnen gedood bij inval

NOS Nieuws

Het Israëlische leger heeft bij een inval in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever vier gewapende Palestijnen gedood. Ondertussen legt premier Sharon de laatste hand aan zijn alternatieve vredesplan dat hij vanavond op het jaarlijkse veiligheidscongres in Tel Aviv zal presenteren.

In het oude centrum zijn het Israëlische leger en militante Palestijnen de hele nacht verwikkeld geweest in vuurgevechten. Israël voert al dagenlang militaire operaties uit in Nablus en omgeving. Inlichtingendiensten zouden beschikken over informatie omtrent nieuwe Palestijnse zelfmoordaanslagen. Volgens een legerwoordvoerder zouden dertien zelfmoordaanslagen zijn voorkomen.

Het vuurgevecht van afgelopen nacht was een van de hevigste in weken. Daarbij zou ook een potentiële zelfmoordenaar zijn opgepakt.

Alternatief

Ondertussen neemt de nationale en internationele druk op Israël toe om de onderhandelingen met de Palestijnen te hervatten. Tot nu toe zijn alle geplande ontmoetingen tussen de Palestijnse premier Qurei en Sharon afgezegd. Sharon wil pas met de Palestijnen over vrede praten als de zelfmoordaanslagen stoppen.

Sharon dreigt nu met een eigen plan te komen als alternatief voor de routekaart naar de vrede. Dit plan zal hij vanavond in zijn toespraak toelichten.

Een van de onderdelen van dat plan is het opgeven van een aantal joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Qurei denkt echter dat Sharon de nederzettingen alleen maar opgeeft om de internationale gemeenschap gunstig te stemmen, terwijl hij in werkelijkheid erop uit is het Palestijns gebied te minimaliseren. "Als Sharon de nederzettingen wil verwijderen, prima", aldus de Palestijnse voorman. "Maar je kunt geen muur om ons land bouwen, ons als kippen in kooien opsluiten en er dan maar het beste van hopen. Het zal een ramp veroorzaken".

Ondanks zware internationale kritiek, onder meer van zijn trouwste bondgenoot de Verenigde Staten, blijft Israël doorgaan met het bouwen van een muur die de Palestijnse gebieden zal scheiden van Israël. Qurei heeft gezegd een muur te accepteren, maar dan wel op de grenzen uit 1967. Dat zou voor de Palestijnen veel meer land opleveren.