Palestijnen herdenken Arafat

NOS Nieuws

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever hebben zo’n 2000 Palestijnen Yasser Arafat herdacht. Het is vandaag een jaar geleden dat de Palestijnse leider in een ziekenhuis in Parijs overleed.

Arafats opvolger Mahmoud Abbas legde de eerste steen voor een monument voor de vroegere leider. De schrijn komt in de binnenplaats van Arafats oude hoofdkwartier in Ramallah te staan.

"Hij droomde niet van een paleis in Palestina. Hij wilde alleen in Jeruzalem begraven worden", hield Abbas de menigte voor. "Als Allah het wil, zal hij in Jeruzalem worden begraven." Israël stond een begrafenis in Jeruzalem vorig jaar niet toe.

Vergiftiging

De voormalige PLO-leider, later president van het Palestijnse gezag, stierf twee weken nadat hij naar Frankrijk was overgevlogen vanuit het hoofdkwartier op de Westoever. Hij werd in dat complex op dat moment al drie jaar belegerd door Israëlische soldaten.

Er gingen direct geruchten over een mogelijke vergiftiging. Volgens het medisch dossier dat onlangs werd vrijgegeven was de doodsoorzaak een beroerte, gecombineerd met een bloedafwijking die was veroorzaakt door een darminfectie. Maar volgens sommige media laten de medische documenten nog steeds ruimte voor speculatie.

De chaotische begrafenis vorig jaar bracht tienduizenden Palestijnen op de been. Dat maar enkele duizenden Palestijnen hun voormalige kopstuk vandaag kwamen herdenken bij zijn glazen tombe in Ramallah, heeft er mee te maken dat velen een ambivalent gevoel hebben over Arafat: hoewel zijn legende voortleeft, is hij niet langer een factor in de Palestijnse strijd.

Obstakel

Na Arafats dood voorspelden sommige Midden-Oostenwatchers een burgeroorlog in de Palestijnse gebieden. Anderen, vooral in de VS, zagen juist kansen voor het vredesproces. Arafat werd lang als een obstakel voor de vrede gezien omdat Israël hem de laatste jaren niet meer als gesprekspartner beschouwde.

Maar volgens Arafats neef Nasser al-Kidwa ligt het anders. "Arafat was geen obstakel voor het vredesproces. Hij was een obstakel voor plannen die niet acceptabel waren voor de Palestijnen."

Vader Palestijnse natie

Intussen leeft de mythe voort rond de man met de hoofddoek die decennia lang het gezicht was van de Palestijnse zaak. Hij is voor de Palestijnen de man die niet boog voor Israël, een boegbeeld van het verzet en de man die van de Palestijnse zaak een internationaal vraagstuk wist te maken.

"Hij leidde het Palestijnse volk veertig jaar lang en hij heeft zijn plek in de geschiedenis veroverd als vader van de Palestijnse natie", zo verwoordde de Palestijnse minister Mohammed Ishtayeh de gevoelens van de aanwezigen. "Hij is één van de leiders in de wereld van wie iedereen de naam kent, en wiens foto wordt herkend, net als De Gaulle, Churchill, Kennedy en Castro."