Palestijnen herdenken Arafat

Nosnieuws, 11 november 2007

Vandaag is het precies drie jaar geleden dat de Palestijnse leider Jasser Arafat in een ziekenhuis in Parijs overleed. Ramallah op de Westelijke Jordaanoever staat dit weekeinde dan ook helemaal in het teken van de herdenkingen rondom Arafat.

Vandaag zal er een massabijeenkomst worden gehouden in Ramallah ter nagedachtenis aan Arafat. President Abbas zal de menigte toespreken.

Mausoleum
Gisteren heeft de Palestijnse president Abbas een mausoleum ingewijd op de plek waar Arafat begraven ligt. Het bouwwerk meet 11 bij 11 meter als verwijzing naar de sterfdatum. De minaret van de bijbehorende moskee is voorzien van een laser die in de richting van Jeruzalem straalt, de stad waar Arafat begraven had willen worden.

President Abbas zei bij de onthulling van het mausoleum te hopen dat het lichaam van Arafat op een dag ook echt in Jeruzalem begraven kan worden, omdat de Palestijnse droom van Oost-Jerusalem hun hoofdstad te maken dan gerealiseerd zal zijn.

“We zullen doorgaan op de ingeslagen weg die moet leiden tot een onafhankelijke staat met Jeruzalem als hoofdstad” aldus Abbas.

Sinds de breuk met de militante groepering Hamas, zoekt Abbas toenadering tot Israël en het Westen.

Vredesconferentie
Zo is Abbas op dit moment druk bezig met de voorbereiding van een vredesconferentie later deze maand. De Amerikanen hebben het initiatief tot deze conferentie genomen die in Annapolis, in Maryland gehouden zal worden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleeza Rice, is dit jaar al acht keer op bezoek geweest in Israël. De regering van George Bush lijkt vastbesloten toch nog een poging te wagen een oplossing te vinden voor het al jaren voortslepende Midden-Oostenconflict.

Maar de voorbereiding van de top wordt overschaduwd doordat de potentiële deelnemers steeds ruziën over de problemen die tijdens de vredesconferentie aan de orde zouden moeten komen.

Roadmap
De partijen vinden beide dat de “roadmap” uit 2003 als basis voor het vredesoverleg moet dienen. Maar de Palestijnen verwijten Israël dat dat land weigert het eerste deel van het vredesplan uit te voeren.

Daarin wordt aan de Israëli’s gevraagd te stoppen met het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westbank en illegale nederzettingen te verwijderen. De Palestijnen moeten volgens dit plan hun terroristen hard aanpakken.

Ook dit weekeinde hebben Abbas en Rice veelvuldig met elkaar getelefoneerd, zo laat de woordvoerder van Abbas weten. Ze hopen snel uit de impasse te komen, zodat in ieder geval een agenda kan worden opgesteld voor de top in Amerika.