Palestijnen hopen op veroordeling van Israel door Algemene Vergadering VN

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 11 jun 2018 PA VN

Aangezien het bij de VN-veiligheidsraad niet is gelukt Israel te veroordelen naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in Gaza, hoopt de Palestijnse Autoriteit op een veroordeling van de Joodse staat door de Algemene Vergadering van de VN. Komende woensdag vindt een zogenaamde noodvergadering plaats.

Op 1 juni kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen om te spreken over de recente gebeurtenissen in Gaza. Tijdens de vergadersessie stonden de Verenigde Staten en Koeweit lijnrecht tegenover elkaar. Beide landen dienden een resolutie in – de Amerikaanse veroordeelde Hamas en de Koeweitse Israel – maar geen van de moties werd aangenomen. Nederland hield zich bij beide stemmingen afzijdig.

“Extreem gebalanceerd”
De Palestijnse ambassadeur bij de VN Riyad Mansour is teleurgesteld dat de Koeweitse resolutie door een Amerikaans veto is tegengehouden. Volgens de Palestijnse diplomaat was de motie “extreem gebalanceerd.” Zijn Amerikaanse ambtsgenoot Nikki Haley vindt de tekst echter “onbeschoft eenzijdig.”

De Koeweitse resolutie maakt geen enkele melding van de in Gaza actieve terreurbewegingen zoals Hamas en Islamitische Jihad, terwijl zij afgelopen maand tientallen raketten en mortiergranaten op Israel hebben afgevuurd en de Mars van Terugkeer-protesten misbruiken als menselijk schild. De motie doet daarnaast de oproep tot het nemen van maatregelen om de Palestijnse bevolking in Gaza te beschermen. Beschermingsmaatregelen ten behoeve van Israelische burgers worden echter niet genoemd.

PA zet hoop op Algemene Vergadering
De Palestijnen en hun supporters hebben nu hun hoop op de Algemene Vergadering van de VN gezet. Afgelopen vrijdag is een noodvergadering aangevraagd, die deze woensdag plaats zal vinden. 

Mansour heeft laten weten dat tijdens de vergadering een resolutie ingediend zal worden die vergelijkbaar is met de Koeweitse motie in de Veiligheidsraad. Volgens de Palestijnse ambassadeur zetten hij en zijn bondgenoten alles in het werk om zoveel mogelijk steun voor het document te krijgen. 

In de Algemene Vergadering is geen sprake van landen met een vetorecht. Een ander verschil met de Veiligheidsraad is dat door de AG aangenomen resoluties niet bindend zijn. 

Vrijdag bloedige confrontaties
Afgelopen vrijdag kwamen weer duizenden Palestijnen op de been in Gaza om te protesteren aan de grens met Israel. Volgens het Israelische leger was er tijdens deze demonstraties sprake van het gooien van granaten en stenen richting soldaten, en is er ook sprake geweest van een beschieting van een legerpost. Ook werden weer tientallen vliegers en ballonnen met vuurbommen opgelaten, met grote veldbranden in Israel tot gevolg. IDF-soldaten maakten gebruik van traangas en schoten met scherp om de demonstranten bij het grenshek vandaan te houden. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid vielen hierbij meer dan 600 gewonden en vier doden. Het Israelische leger zegt de grenzen te verdedigen en dat Hamas de demonstraties als camouflage gebruikt voor aanvallen.

De confrontaties van afgelopen vrijdag laten volgens Mansour de noodzaak zien voor het nemen van maatregelen ter bescherming van de Palestijnse bevolking. “Onze intentie en wens is om door de internationale gemeenschap gesteunde praktische manieren te vinden om bescherming te bieden aan onze burgerbevolking,” aldus de Palestijnse diplomaat.

Onderzoek ingesteld door Mensenrechtenraad
Een veroordeling van Israel heeft overigens onlangs al plaatsgevonden in de VN-Mensenrechtenraad. In Genève is een resolutie aangenomen die een onderzoek instelt naar het doodschieten van Palestijnen door Israel. Hierbij wordt in de motie achterwege gelaten dat een groot deel van de doden lid waren van Hamas. Sterker nog, het in Gaza regerende Hamas wordt geen enkele keer genoemd. Het “onafhankelijke en internationale” onderzoeksteam brengt uiterlijk maart haar rapport uit.

Volgens de Israelische ambassadeur bij de VN Danny Danon dient de vergadering van aankomende woensdag alleen voor bepaalde landen om hun binnenlandse politieke agenda te vervullen door Israel te belasteren. Danon laat weten “trots op te zullen komen” voor het recht om Israelische burgers te beschermen, keer op keer.