Palestijnen: Israël belemmert hulp aan gewonden

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 13 mrt 2002 PA PALESTIJNEN WESTBANK

ANP Nieuws

RAMALLAH (ANP) – Israel belemmert hulp aan Palestijnen die bij schermutselingen met militairen gewond zijn geraakt. Deze beschuldiging hebben dr. Munther al-Sharif, plaatsvervangend minister van Gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit, en de Rode Halve Maan woensdag geuit.

Al-Sharif zei dat twee Israelische tanks woensdag de toegang tot de twee belangrijkste ziekenhuizen in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever dertien uur hebben geblokkeerd. De blokkade werd slechts opgeheven, toen hij de Israeliers dreigde dat Palestijnse artsen gewonden op straat zouden opereren. Een woordvoerder van het Israelische leger sprak de beschuldiging tegen.

Kritiek Rode Halve Maan

Volgens de Rode Halve Maan, het islamitische Rode Kruis, zijn twee Palestijnen dinsdagavond in Ramallah gestorven, omdat ambulances hen niet konden bereiken. Sinds Israëlische tanks en pantservoertuigen maandagavond de stad op de Westelijke Jordaanoever binnenreden hebben rond de twee ziekenhuizen, die tegenover elkaar aan dezelfde straat liggen, vaak vuurgevechten plaatsgehad.

Volgens al-Sharif en andere artsen voerden Israelische militairen ter verdediging van hun actie aan dat Palestijnen hen vanaf de ziekenhuizen beschoten.

Het Israelische Hooggerechtshof bespreekt donderdag een klacht van de organisatie Artsen voor de mensenrechten. Deze eist de ,,onmiddellijke stopzetting” van de beschieting van Palestijnse ambulances. Ook moet het leger de bestuurders van ziekenwagens niet langer belemmeren gewonden mee te nemen. Sinds 4 maart hebben Israelische militairen in de Palestijnse gebieden vijf Palestijnse medische hulpverleners gedood. Meer dan tachtig ambulances zouden zijn beschoten.