Palestijnen willen nieuwe verkiezingen

De overgrote meerderheid van de Palestijnen (75 procent) is voorstander van nieuwe verkiezingen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onafhankelijke Palestinian Center for Policy and Survey Research. De peiling werd vorige week werd gehouden onder 1270 Palestijnen in de Gazastrook en op de West Bank en heeft een foutmarge van drie procent.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden zou 49 procent van de Palestijnen op Mahmoud Abbas stemmen. Abbas is niet alleen president van de Palestijnse Autoriteit maar ook voorzitter van de seculiere PLO en Fatah. De door Abbas afgezette Hamas-premier Ismael Hanyeh zou 42 procent van de kiezers achter zich krijgen.

De situatie verandert als de populaire, in Israel gevangen zittende, Fatah-leider Marwan Barghouti aan de verkiezingen zou meedoen. Hij scoort in de peiling 59 procent van de stemmen en bij zijn deelname zou Hanyeh verliezen met 35 procent. Barghouti werd veroordeeld tot vijf maal levenslang wegens zijn betrokkenheid bij een aantal terroristische aanslagen.

Een meerderheid van 59 van de Palestijnen vindt dat Hamas en Fatah in gelijke mate schuldig zijn aan het onderlinge gewapende conflict dat leidde tot de overname van de Gazastrook door Hamas.

Het pessimisme werd ook gemeten: 70 procent van de Palestijnen denkt dat de kansen op het binnen vijf jaar stichten van een Palestijnse staat minimaal zijn.

De peiling werd afgelopen dinsdag gepubliceerd, op dezelfde dag dat de Centrale Raad van de PLO een oproep deed tot de ontmanteling van alle milities, inclusief de Al-Aksa Martelaren Brigades, een onderdeel van Fatah. De PLO-raad stelde zich ook achter het besluit van Abbas om Hamas uit de regering te zetten en stemde voor een resolutie die bepaalt dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden zodra Hamas de controle over de Gazastrook heeft opgegeven. De uitspraken van de Centrale Raad werden door Hamas als onwettig van de hand gewezen. Hamas is geen lid van de PLO, de organisatie die al decennia internationale erkenning geniet als ‘de enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk’. Het is ook de PLO die alle Palestijnse overeenkomsten met Israel en de Europese Unie heeft gesloten.