Palestijns-Amerikaans Congreslid onder vuur om opmerkingen over ‘veilige haven’ na Holocaust

Rashida TlaibRashida Tlaib, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden namens de staat Michigan, werd dit weekend betrapt op een wel heel creatieve lezing van de geschiedenis. In een interview bij Yahoo News zei de Democratische politica dat ze trots is dat haar Palestijnse voorouders Joden na de Holocaust een ‘veilige haven’ boden. In werkelijkheid werkten de Palestijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog actief samen met nazi-Duitsland, en probeerden zij daarna de stichting van een Joodse staat te voorkomen.

“Als ik aan de tragedie van de Holocaust denk, kalmeert het mij altijd een beetje dat het mijn Palestijnse voorouders waren – die hun land, soms hun leven, broodwinning, hun menselijke waardigheid en bestaan kwijtraakten, dat in veel opzichten is weggevaagd – om na de Holocaust, na de tragedie en de vreselijke vervolging van Joden over de hele wereld een veilige haven te creëren”, aldus Tlaib. “Ik houd van het feit dat het mijn voorouders waren die dat op veel manieren konden bieden.”

SS-Gruppenführer
Deze claims zijn niet op enige waarheid gebaseerd. In tegendeel: grootmoefti Amin al-Husseini van Jeruzalem, de Arabische leider ten tijde van het Britse mandaat over Palestina, werkte juist actief samen met de nazi’s. In 1941 had Al-Husseini zelfs een ontmoeting met Adolf Hitler en Heinrich Himmler, die de hem benoemden tot SS-Gruppenführer (het equivalent van generaal-majoor). In dat kader bracht Al-Husseini diverse werkbezoeken aan vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Majdanek. Ook bezocht hij naziwerkkamp Monowitz, een onderdeel van het Auschwitz-complex.

Uit getuigenverklaringen blijkt dat de moefti tijdens zijn verblijf in Berlijn voortdurend heeft aangedrongen op de systematische vernietiging van het Europese jodendom. Daarnaast was de moefti betrokken bij plannen voor het uitroeien van de Joden in Palestina, zodra ook dat door Duitse legers zou worden bezet.

Na de gruwelen van de Holocaust proberen veel Joodse vervolgingsslachtoffers naar het mandaatgebied Palestina te emigreren, om daar een nieuw leven op te bouwen. Er was echter sprake van fors verzet door de Britten en Arabieren. De Arabieren in het mandaatgebied gingen door met hun campagne van anti-Joods geweld en stelden een boycot in tegen Joodse producten. Toen de Verenigde Naties het Verdelingsplan aannamen, escaleerde het Arabische geweld verder. Alleen al in de periode tussen 29 november en 31 december 1947 werden 205 Joden vermoord. Van een ‘veilige haven’, zoals Tlaib beweerde, was dus absoluut geen sprake.

‘Walgelijk’
De uitlatingen van Rashida Tlaib werden deze week stevig bekritiseerd door vooraanstaande politici van de Republikeinse partij. In een statement noemde Steve Scalise de claims “walgelijk”. “Er bestaat geen rechtvaardiging voor de verwrongen en walgelijke opmerkingen van Rashida Tlaib, die slechts dagen na de jaarlijkse Herdenkingsdag voor de Holocaust komen. Meer dan zes miljoen Joden zijn vermoord tijdens de Holocaust; er is niks ‘kalmerend’ aan dat feit”. Volgens Scalise had voorzitter Nancy Pelosi al eerder maatregelen moeten nemen tegen haar partijgenote Tlaib.

Het is niet voor het eerst dat Tlaib onder vuur ligt vanwege haar opmerkingen over het Arabisch-Israelisch conflict. Op de dag dat ze beëdigd werd hing Rashida Tlaib direct een wereldkaart op in haar kantoor, waarop ze met een post-it Israel volledig verving door ‘Palestina’. Het Palestijns-Amerikaanse Congreslid steunt bovendien de omstreden BDS-beweging, die de Joodse staat economisch wil isoleren.

Ook werkt Tlaib nauw samen met veroordeelde terroristen en antisemieten. Zo ontving ze bijvoorbeeld een aanhanger van de genocidale Libanese terreurorganisatie Hezbollah op een receptie ter ere van haar benoeming als Congreslid. Om deze reden riep de Zionist Organization of America (ZOA) eind april de Democratische partij op om de politica te verwijderen uit commissies en de partij. “Ze associeert zich duidelijk en bewust met mensen die er de meest giftige denkbeelden op nahouden, en terrorisme steunen”, aldus een statement.