Palestijnse agenten naar Gazastrook

NOS Nieuws

Honderden Palestijnse agenten worden vandaag overgebracht naar het noordelijke deel van de Gazastrook. Ze moeten ervoor zorgen dat extremisten geen raketten meer afvuren op Israël.

Uiteindelijk moeten zo’n 3000 Palestijnse veiligheidsagenten posities innemen in het noorden van de Gazastrook. Dat gebeurt voor het eerst sinds de strijd daar vier jaar geleden oplaaide en Israëlische troepen begonnen met aanvallen op gewapende Palestijnen, ook op die in uniform.

Israël heeft vandaag de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte bij Rafah weer geopend, wat eveneens wijst op verminderde spanning in Gaza. Volgens Israël is de heropening bedoeld om de terugkeer te vergemakkelijken van Palestijnen die aan de jaarlijkse pelgrimage naar Mekka hebben deelgenomen.

Raketaanvallen

Een 15-jarig Israëlisch meisje uit Sderot bij Gaza is overleden aan verwondingen die ze had opgelopen bij een Palestijnse raketaanval afgelopen week. Sinds woensdag hebben Palestijnse radicalen geen raketten meer afgevuurd.

Premier Sharon dreigde eerder deze week de Israëlische troepen vrij spel te geven in de Gazastrook als de aanvallen zouden doorgaan. De nieuwe Palestijnse leider Abbas tracht de radicale groepen over te halen een bestand te sluiten. Volgens zijn medewerkers boekt hij vooruitgang.

Intussen melden ooggetuigen in Ramallah op de Westoever dat Israëlische tanks vannacht posities hebben ingenomen bij Abbas’ hoofdkwartier. Israël zou hebben gezegd dat het een "routine-actie" was.