Palestijnse Autoriteit, Jordanië en Israel gaan samen op rampenbestrijding oefenen

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInDigg thisShare on RedditEmail this to someonePrint this pageDeel dit

Samen met vier Europese landen gaan Israel, de Palestijnse Autoriteit en Jordanië een grootschalige nooddienstenoefening organiseren. De unieke training, met een focus op de bestrijding van bosbranden, zal in oktober plaats vinden.

De Middle East Forest Fire (MEFF) exercitie moet de hulpdiensten van de deelnemende landen leren om met elkaar effectief samen te werken. Naast bosbranden zal er ook getraind worden op andere noodsituaties, zoals het redden van mensen uit ingestorte gebouwen.

Zowel Jordanië, Israël als de PA stellen personeel, brandweervoertuigen en blusvliegtuigen ter beschikking voor MEFF.  Kroatië, Italië, Frankrijk en Spanje sturen medisch personeel en blusvliegtuigen naar de exercitie.

De oefeningen zullen in zowel Jordanië als Israel plaatsvinden. In 2010 was er een grote bosbrand in de Carmel in het noorden van Israel. Deze ramp eiste een tol van 44 mensenlevens. Er zal dan ook een Carmel-achtige vuurzee in de buurt van Haifa gesimuleerd worden om hulpdiensten beter voor te bereiden op dit soort calamiteiten. Daarnaast zullen ook andere rampenscenario’s nagebootst worden om de samenwerking tussen de verschillende nationale rampenbestrijders zo effectief mogelijk te maken.

Dit weekeinde keren blusvliegtuigen van de Israelische politie terug van een hulpmissie in Macedonië. Daar woedden hevige bosbranden door de hete zomertemperaturen. De toestellen hebben zo’n 120.000 liter brandvertragingsvloeistof gedropt als assistentie bij het indammen van de vuurgloed. De operatie kwam donderdag ten einde.

 

 

Bronnen: The Times of Israel, Israel Hayom.