Palestijnse Autoriteit wil geen verlichting blokkade Gaza

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 jun 2018 GAZA HAMAS PA

De Palestijnse Autoriteit dreigt de veiligheidscoöperatie met Israel op te zeggen als de blokkade op de Gazastrook wordt verlicht. De PA vreest dat Hamas dan het bestuur over de kustenclave niet zal overdragen. Dat meldt het Palestinian Information Center.

Naar verluidt bemiddelen Egypte en Qatar tussen Hamas en Israel om een wapenstilstand voor de lange termijn te bereiken. Onderdeel van een dergelijke overeenkomst zou de verlichting van de blokkade op de Gazastrook zijn. Sinds Hamas in 2007 bij een burgeroorlog de de macht heeft overgenomen van de PA, heeft Israel een blokkade tegen de terreurbeweging ingesteld. Alleen humanitaire goederen worden Gaza binnengelaten. Ook Egypte houdt de grens dicht, en zet deze maar af en toe open.

Israel eist een volledige stop op het schieten van raketten en het graven van tunnels en de teruggave van de Israeli’s die in Gaza worden vastgehouden. In ruil hiervoor zullen zowel Israel als Egypte meer goederen en diensten de Gazastrook binnenlaten, op voorwaarde dat deze niet ten goede komen aan de gewapende tak van Hamas. 

De PA is medestander in de blokkade op de Gazastrook. Daarnaast heeft de regering van de Palestijnse president Abbas ook zelf allerlei restrictieve maatregelen genomen om de druk op Hamas te verhogen, zoals het inhouden van salarissen van ambtenaren en het niet betalen van de elektriciteitsrekening. De hoge druk leidde tot een verzoening waarbij de PA weer de macht over Gaza zou krijgen, maar tot nu toe heeft Hamas nog steeds de touwtjes stevig in handen en is de PA machteloos.

Een verlichting van de blokkade zou voor de PA de kans verkleinen dat het de macht over de Gazastrook van Hamas terugkrijgt. Deze tegenstand van Abbas is bekend bij de Arabische initiatiefnemers van de wapenstilstand, en zij zouden daarom de PA buiten de onderhandelingen willen houden. Naast het gebrek aan controle over de Gazastrook zou dat dus ook een afname in legitimiteitserkenning van de PA betekenen. 

Daarom dreigt de PA om de veiligheidscoöperatie met Israel op te zeggen. Volgens het Palestinian Information Center heeft PA-inlichtingenchef Majad Faraj naar zijn Israelische ambtsgenoot Nadav Argaman een brief gestuurd waarin hij waarschuwt de druk op de Gazastrook niet af te laten nemen. 

De samenwerking op het gebied van veiligheid is van groot belang voor Israel. Naar schatting weten de Palestijnse veiligheidsdiensten op de Westelijke Jordaanoever rond de veertig procent van Palestijnse aanvallen op Israelische doelen te voorkomen. Zonder het bewaren van de openbare orde door de PA, zouden terreurbewegingen zoals Hamas meer zoden aan de dijk in de Westbank kunnen zetten.