Palestijnse gemeenteraadsverkiezingen – behalve in Gaza

Voor het eerst in jaren hebben de Palestijnen weer de kans gekregen van hun democratisch recht gebruik te maken. Afgelopen zaterdag waren er gemeenteraadsverkiezingen. In Gaza werden de verkiezingen echter door terreurbeweging Hamas geboycot.

Het waren de eerste verkiezingen sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Die verkiezingen werden toen ook door Hamas in Gaza tegengehouden, maar de terreurbeweging gaf toen wel stemadviezen aan haar achterban in de Westelijke Jordaanoever. 

De Palestijnse Autoriteit – die in de Palestijnse gebieden van de Westelijke Jordaanoever regeert – en Hamas wijzen naar elkaar om wie schuldig is aan het ontbreken van Gaza in de verkiezingen van afgelopen zaterdag. Volgens de PA is het Hamas die de verkiezingen tegenhield, Hamas beschuldigt de PA weer van het niet willen maken van afspraken. De stembusgang stond oorspronkelijk voor oktober vorig jaar in de planning, maar door onenigheid tussen Hamas en de PA werd de poll naar 13 mei verplaatst. Ondanks deze extra tijd lukte het de twee ruziënde partijen niet om tot een overeenkomst te komen. Daardoor werd er afgelopen zaterdag niet in de Gazastrook gestemd en deed Hamas in de Westelijke Jordaanoever niet mee.

Ongeveer 800.000 Palestijnen woonachtig op de Westelijke Jordaanoever hadden zaterdag het recht om bij de stembus voor hun gemeente raadsleden te kiezen. Ongeveer twee derde van de raadszetels zijn naar onafhankelijke kandidaten gegaan. De Fatach-partij van Abbas boekte een mager resultaat, vaak ook nog eens alleen door samenwerking met andere, islamitische partijen. De resultaten laten zien dat Palestijnen ontevreden zijn met het regerende Fatach.

Het hoofd van de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie Hanna Nasser heeft aangegeven met Hamas in gesprek te willen. Hij hoopt de terreurbeweging ertoe te kunnen bewegen in de Gazastrook alsnog ook gemeenteraadsverkiezingen te organiseren.

De laatste keer dat de Palestijnen parlementsverkiezingen organiseerden was in 2006. Hierbij kwam Hamas als winnaar uit de bus. In 2007 brak er een bloedige burgeroorlog in Gaza uit, waarbij de terreurbeweging de Fatach-partij verdreef. Sindsdien zwaait Hamas de scepter in de Gazastrook. Er zijn meerdere pogingen gedaan tot het smeden van een regering van nationale eenheid, maar tot nu toe zonder resultaat. Mahmoud Abbas is nu twaalf jaar president van de PA terwijl hij was gekozen voor een termijn van vier jaar. Er zijn voorlopig nog geen presidents- of parlementsverkiezingen in zicht.

 

Foto: PA-president Mahmoud Abbas. Bron: Olivier Pacteau / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet, De Volkskrant.