Palestijnse gevangenen boos op Turks tv drama

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: WEBMASTER / 7 apr 2010 TURKIJE

Palestijnse vrouwelijke gevangenen eisen in een verklaring excuses van Turkije aan de Palestijnse bevolking voor een scene uit het Turkse tv drama “De schreeuw van een steen”, waarin een vrouwelijke gevangene door Israelische soldaten wordt verkracht en na haar vrijlating door haar familie wordt vermoord vanwege de familie-eer. “Wie denkt dat een Palestijnse vrouw bij haar arrestatie verkracht wordt, leeft in een illusie”. Palestijnse vrouwelijke gevangenen hebben het Saudische tv-station MBC ook opgeroepen om het uitzenden van de serie te staken.

In Turkije zijn anti-Israelische tv series populair, ze worden nu ook in de Arabische wereld uitgezonden. In 2009 werden Israelische soldaten in de serie “Vallei van de Wolven” afgeschilderd als sadistische kindermoordenaars en verkrachters. Het tv drama dat op de Turkse staatstelevisie TRT werd uitgezonden, was in oktober 2009 reden voor een diplomatieke rel en bekoeling van de relaties tussen Israel en Turkije.

Enkele fragmenten uit de verklaring van de Palestijnse vrouwelijke gevangenen: “Deze serie schendt de eer van vrouwelijke Palestijnse gevangenen en hun strijd”… “Wij roepen de producent van het Turkse drama op om excuses aan te bieden aan het Palestijnse volk voor de scene waarin een vrouwelijke gevangene door Israelische soldaten wordt verkracht” … “Wij zien dit als een belediging van het Palestijnse volk.”… “Er is nog nooit een geval van verkrachting geweest, noch hebben wij ooit gehoord van een Palestijnse familie die een dochter vermoordde na vrijlating.”… “Deze film dient alleen het doel van de bezetting.”

Vandaag werd bekend dat de Turkse ambassadeur in Israel Ahmet Oguz Celikkol, na minder dan een jaar wordt vervangen door de Turkse diplomaat Kerim Uras. In oktober 2009 werd Cellikol door het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen over de Turkse tv serie. In dat gesprek werd hij zonder eten en met alleen een Israelische vlag op een lage stoel geplaatst, de vernederende rel leverde hem later excuses op van de Israelische onderminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon.

Bronnen: Jerusalem post [1], [2], Maan News, Yediot Ahronot