Palestijnse gevangenen in ruil voor tape Shalit

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 29 sep 2009 GAZA HAMAS

De ontvoerde soldaat Gilad Shalit leeft. Dat zou blijken uit een videotape van Shalit, die al drie jaar door Hamas gevangen wordt gehouden. Israel laat vrijdag 20 Palestijnse gevangenen vrij in ruil voor de tape, zo werd woensdag bekend gemaakt.

Duitse en Egyptische bemiddelaars zorgden voor de deal tussen Israel enHamas. In ruil voor 20 vrouwelijke Palestijnse gevangenen krijgt Israel eenvideotape met het bewijs dat Gilad Shalit nog leeft. De tape, van 1 minuut, is aan de Duitse bemiddelaars overhandigd, die hem hebben bekeken. Er zouden beelden op staan van een levende Shalit, plus bewijzen dat de beelden recent zijn. Vrijdag 2oktober moet de uitwisseling tussen de video en de gevangenenplaatsvinden.

Deze deal wordt gezien als de eerste vooruitgang in de al drie jaardurende gesprekken over het lot van de Israelische korporaal. Gilad Shalit was 19 toen hij in juni 2006 op Israelisch grondgebied werd ontvoerd door Hamasterroristen, vlakbij de grens met Gaza. Hamas heeft tot nu toe alle informatie over hem geweigerd; ook het Rode Kruis kreeg geen toegang tot hem. In Israel wordt al jaren actie gevoerd voor zijn vrijlating, onlangs weer bij zijn derde verjaardag in gevangenschap,

Hamas stelt hoge, steeds wisselende eisen voor zijn vrijlating en negeerde tot nu toe zeer vergaande aanbiedingen van Israel, onder meer voor het vrijlaten van grote aantallen Palestijnse gevangenen onder wie mensen ''met bloed aan hun handen''. Geruchten over zijn vrijlating liepen steeds op niets uit.

Lees hier eerdere berichten overGilad Schalit.