Palestijnse journalisten ronden veiligheidstraining af

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 5 dec 2012 GAZA HAMAS PA VN WESTBANK

Vijftien Palestijnse journalisten hebben deze week een driedaagse veiligheidstraining afgerond in Jenin. KLIK om door te lezen

De training werd georganiseerd door de Internationale Federatie van journalisten (IFJ) en het Palestijnse Journalisten Syndicaat (PJS), en ondersteund door het UNESCO-kantoor in Ramallah. Zeven vrouwelijke en acht mannelijke Palestijnse journalisten sloten de cursus met succes af. De training is onderdeel van het in november in Wenen aangenomen VN Actieplan om persvrijheid te bevorderen.

De voorzitter van het IFJ, Jim Boumelha, feliciteerde de journalisten en zei dat het IFJ “vastbesloten is” om journalisten vaardigheden bij te brengen die hen in staat stellen om beter om te gaan met de veiligheidsrisico’s die zij in hun dagelijkse werk tegenkomen.

Het IFJ is een samenwerkingsverband overeengekomen met de UNESCO op het gebied van trainingen voor journalisten op het gebied van veiligheid. Bij de opening van de driedaagse training sprak Derek Elias, directeur van het UNESCO kantoor Ramallah, de deelnemers toe. De training kan gezien worden als ‘één van de eerste concrete stappen die gezet worden’ om het VN Actieplan uit te voeren.

De Palestijnse journalistenorganisatie PJS en het IFJ zijn ook een samenwerkingsverband aangegaan. De twee organisaties hebben concrete plannen om volgend jaar zeker acht trainingen te gaan verzorgen voor Palestijnse journalisten die actief zijn in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De organisaties hebben ook plannen om deze trainingen te gaan verzorgen op journalistieke opleidingen in de gehele regio. Het VN Actieplan is overigens niet specifiek op de Palestijnse gebieden gericht, maar op alle landen waar journalisten in de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden gevaar lopen.

Boumelha van de IFJ schreef in augustus nog een brandbrief naar de president van de Hamasregering, Ismael Haniyeh, waarin hij aangeeft dat journalisten die werkzaam zijn in Gaza te leiden hun werk niet naar behoren kunnen uitvoeren omdat zij beperkt worden door Hamas veiligheidstroepen die hen constant bedreigen en intimideren.

Op de Westelijke Jordaanoever is het niet beter gesteld met de persvrijheid. President Abbas liet in mei nog meerdere internetsites sluiten omdat zij te kritisch zouden zijn tegenover zijn persoon en de PA. Tevens werd de meermaals uit de lucht gehaalde onafhankelijke Palestijnse omroep al-Wattan door de PA voor de rechter gedaagd vanwege een kritisch onderzoek naar corruptie praktijken binnen de gelederen van de PA.

Lees ook:
IFJ luidt noodklok voor persvrijheid in Gazastrook (8 augustus 2012)
Palestijnse Autoriteit perkt persvrijheid in (4 mei 2012)