Palestijnse liefdadigheidsmedewerker sluisde 38,6 miljoen euro door naar Hamas

al-qassamDe Palestijnse directeur van de Gazaanse afdeling van de Amerikaanse humanitaire organisatie World Vision, één van de grootste christelijke hulporganisaties ter wereld, is gisteren in staat van beschuldiging gesteld door het Israelische Openbaar Ministerie. De Palestijn, Mohammad El Halabi, wordt ervan verdacht dat hij infiltreerde in de humanitaire organisatie om fondsen door te kunnen sluizen naar de terroristische Hamas-beweging in de Gazastrook. Volgens de aanklacht zou hij in de afgelopen zes jaar zeker 38,6 miljoen euro hebben kunnen overdragen aan Hamas ten bate van de militaire vleugel van de terreurbeweging. Halabi werd op 15 juni jongstleden gearresteerd bij de Erez grensovergang tussen Israel en de Gazastrook

World Vision nog de aangeklaagde Palestijn Mohammad El Halabi hebben de kans gekregen om het bewijsmateriaal in te zien en te bestuderen. World Vision verklaarde gisteren dat zij op basis van de nu beschikbare informatie “geen reden hebben om te geloven dat de beschuldigingen waar zijn” en benadrukte dat zij als humanitaire organisatie nooit heeft meegewerkt aan het doorsluizen van fondsen naar de Hamas-beweging. Australië heeft vandaag echter bekend gemaakt dat zij haar schenkingen aan World Vison heeft opgeschort tot er meer duidelijkheid over het misbruik bekend zal worden gemaakt.

Een hoge ambtenaar binnen de Israelische Veiligheidsdienst Shin Bet sprak met The New York Times en zei dat Halabi in 2004 door de militaire vleugel van de terroristische Hamas-beweging, de Ezzedeen al-Qassam Brigades,  is gerekruteerd. Hij zou toen de opdracht hebben gekregen te infiltreren in World Vision en zich op te werken tot een hoge positie binnen de organisatie. In 2010 werd hij directeur van de Gazaanse tak van de hulporganisatie en heeft tot zijn arrestatie, volgens de Shin Bet ambtenaar, ongeveer 60% van de jaarlijkse begroting ongemoeid kunnen doorsluizen naar de Hamas-beweging in de Gazastrook waar het zou zijn aangewend voor de bouw van tunnels en het uitvoeren van aanslagen op Israel.

Foto’s: Leden van de Ezzedeen al-Qassam Brigades