Palestijnse verkiezingen op 25januari

NOS Nieuws

De Palestijnse verkiezingen vinden plaats op 25 januari 2006. Dat heeft de Palestijnse president Abbas bekendgemaakt. Bij de stembusgang kiezen de Palestijnen 102 vertegenwoordigers uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever voor het parlement in Ramallah.

Abbas heeft ook een decreet getekend waarin staat dat het land dat land dat de Israëliërs achterlaten na de ontruiming van de Gazastrook, zal worden gebruikt voor algemene publieke doeleinden.

Palestijnen wiens land ooit is onteigend door Israël krijgen de mogelijkheid om dat terug te claimen. Abbas maakte ook bekend dat hij op de plek van de voormalige nederzetting Morag, in de buurt van dichtbevolkte vluchtelingenkamp Khan Younis, drieduizend woningen wil laten bouwen.

Gisteren sprak de Palestijnse president op het gesloten internationale vliegveld van Gaza een enthousiaste menigte toe. "Dit zijn historische dagen van vreugde", zei hij lachend, verwijzend naar het vertrek van de Israëlische kolonisten uit de Gazastrook. De menigte scandeerde: "Vandaag Gaza, morgen de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem".

Hamas

Kort nadat Abbas de verkiezingsdatum bekend had gemaakt, stroomden aanhangers van de radicale Hamasbeweging samen op het centrale plein in Gaza. Zij wilden Abbas en zijn Palestijnse autoriteit duidelijk maken wie er de baas is in de Gazastrook. Waarnemers verwachten dat er na het definitieve vertrek van Israël een machtsstrijd zal uitbreken in de Gazastrook.

Hamas wilde ook duidelijk maken dat het niet van plan is de wapens in te leveren. "We zullen onze wapens en onze militaire uitrusting houden", zei een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat Hamas de aandacht naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem zal verleggen nu Israël uit de Gazastrook "is verdreven", zoals Hamas de ontruimingen ziet. "Ons land blijft bezet om onze heilige plekken worden ontheiligd."