Palestina lid van Interpol

Het internationale politiesamenwerkingsverband Interpol heeft de Palestijnse Autoriteit lidmaatschap toegekend. Een meerderheid van de leden stemde voor het toelaten van de Palestijnen.

De stemming is geheim verlopen. Er werden 75 stemmen voor en 24 stemmen tegen geteld. Daarnaast onthielden 34 leden zich van stemming. Met deze uitslag behaalde de PA de benodigde twee derde meerderheid van de voor- en tegenstemmers om lid te worden van Interpol. 

Israel had geprobeerd om via diplomatieke inspanningen de stemming tot volgend jaar uit te stellen. Dit is echter mislukt en de stemming in Peking ging vandaag gewoon door.

Vorig jaar deden de Palestijnen ook al een poging om lid te worden van de internationale organisatie. Toen mislukte het verzoek echter nog. Het toekennen van lidmaatschap wordt gezien als verdere erkenning van Palestina als staat.

Israel is tegen het het lid worden van de PA van internationale organisaties. De Joodse staat beschouwt dergelijke daden als eenzijdige acties om erkenning van onafhankelijkheid van een Palestijnse staat te verkrijgen. Israel vindt dat een onafhankelijke Palestijnse staat alleen kan ontstaan als gevolg van bilaterale onderhandelingen. Zo is immers ook afgesproken in de Oslo-akkoorden. 

Bovendien vindt Israel dat Palestijns lidmaatschap niet bijdraagt aan de missie van Interpol. De steun van de PA aan terroristische activiteiten werken de inspanningen van de internationale politieorganisatie tegen, aldus Israelische diplomaten. 

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki zegt echter dat de PA de verplichtingen en verantwoordelijkheden van het Interpol-lidmaatschap zal respecteren en er aan bij zal dragen. De minister noemde de uitslag van de stemming “een overwinning” voor het Palestijnse volk.

De Israelische minister van Milieu en Jeruzalemzaken Ze’ev Elkin heeft de Israelische regering opgeroepen om alle toezeggingen die de afgelopen twee jaar aan de PA zijn gedaan stop te zetten. “Men kan niet oorlog tegen ons voeren en hier en in de wereld tegen ons stoken en tegelijkertijd genieten van goede gebaren van de Israelische staat”, aldus Elkin.

Knessetlid Shuli Moallem concludeert dat Interpol, net als andere internationale organisaties, “bevooroordeeld tegen Israel” is. De Bayit Yehudi-politica vindt echter wel dat de Israelische regering meer had kunnen doen om de stemming te voorkomen. Collega Yoel Hasson van de Zionistische Unie deelt deze mening. Hij noemt het Interpollidmaatschap van de Palestijnen het resultaat van “gefaald beleid”.

Op de Verenigde Naties na, is Interpol de grootste internationale organisatie ter wereld. Naast de Palestijnen zijn vandaag ook de Salomonseilanden lid van het internationale politiesamenwerkingsverband geworden. Daarmee komt het totaal aantal leden op 192 te staan.

 

 

 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, Nederlands Dagblad, The Times of Israel.