Paneldiscussie op CIDI-symposium 100 jaar Balfour

Op 8 november aanstaande is in Den Haag het CIDI-Symposium100 jaar Balfour – Volkenrecht in het Midden-Oosten. Meerdere sprekers van internationale naam en faam zullen hun visie geven op de honderd jaar die sinds de Balfour-verklaring zijn verstreken, en hun perspectieven delen over de uitdagingen die Israel de komende tijd te wachten staan. Graag stellen we alvast de sprekers op de paneldiscussie van het symposium aan u voor.

Op het symposium zal er een paneldiscussie plaatsvinden over de rol van Nederland in het Midden-Oosten. Han ten Broeke – VVD-Kamerlid en woordvoerder buitenlandse zaken, Robert Serry – voormalig VN-gezant in het Midden-Oosten, en Herman Schaper – Eerste Kamerlid D66 en hoogleraar vrede, recht en veiligheid, zullen hun visie op deze kwestie delen en met elkaar in discussie gaan. Dit panel zal gemodereerd worden door Myrthe Hilkens.

Myrthe Hilkens

Myrthe Hilkens is freelance journaliste. Ze publiceert in o.a. NRC Handelsblad, De Volkskrant, BN/De Stem en Opzij. Van 2011 tot 2013 was Hilkens Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. In 2003 heeft ze een half jaar op een kibboets in Israel gewoond.

 

 

Han ten Broeke

Han ten Broeke maakt sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 namens de VVD deel uit van de Tweede Kamer. Voor hij in 2006 Tweede Kamerlid werd, werkte hij onder meer voor oud-minister Annemarie Jorritsma en voor KPN. Hij is woordvoerder Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Kamercommissie voor Defensie.

 

Herman Schaper

Herman Schaper is namens D66 lid van de Eerste Kamer, waar hij zich voornamelijk bezighoudt met internationaal beleid en Europese zaken. Eerder was hij permanent vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel, bij de VN in New York en werkzaam als wetenschapper en ambtenaar van Buitenlandse Zaken. Sinds september 2014 bekleedt hij aan de Universiteit Leiden de Kooijmans-leerstoel voor vrede, recht en veiligheid.

Robert Serry

Robert Serry is een Nederlandse diplomaat en lid van de Partij voor de Arbeid. Hij was gestationeerd in Bangkok, Moskou en New York, waar hij werkte bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties. Van 1986 tot 1992 had hij de portefeuille Midden-Oosten op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Samen met de toenmalige minister Max van der Stoel was hij betrokken bij de geheime onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen. In 2007 werd hij benoemd tot Midden-Oostengezant van de VN. Hij trad op als adviseur van secretaris-generaal Ban Ki-Moon en zat namens de VN in het zogeheten Kwartet (EU, VS, Rusland en VN) dat over vrede in het Midden-Oosten overlegt.

Op 8 november zullen Han ten Broeke, Herman Schaper en Robert Serry op het CIDI-symposium: 100 jaar Balfour – Volkenrecht in het Midden-Oosten onder de moderatie van Myrthe Hilkens discussiëren over de Nederlandse rol in het Midden-Oosten. Reserveer nu je ticket!