Parlementariërs: Nooit meer Durban

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 18 feb 2009 ANTISEMITISME EU GAZA

De EU-ministerraad en de lidstaten apart moeten opgetreden tegen de nieuwe golf van antisemitisme, en ‘Durban II’ mag geen herhaling worden van Durban I. Dat waren de voornaamste aanbevelingen van de Londense conferentie over antisemitisme, waaraan begin deze week zo’n 120 parlementariërs uit 40 landen deelnamen. Nederlandse deelnemers waren PvdA-Tweede Kamerlid John Leerdam en bestuurskunde- en sociologie prof Marie-Louise Bemelmans-Videc, lid vande Eerste Kamerfractie van het CDA.

‘Durban II’, de conferentie over racisme die in april gehouden zal worden in Geneve, stond vooral hoog op de agenda omdat in 2001 de voorloper ervan in Durban ontaardde in een forum voor antisemitisme en tegen Israel, dat werd beschuldigd van racisme. De Britse minister van Buitenlandse zaken Mark Malloch-Brown zei dat Durban de schandaligste gebeurtenis was in zijn politieke loopbaan: ‘en een waaraan ik zeer zeker niet meer mee zal werken’. Zijn Italiaanse collega Franco Frattini kondigde aan dat Italie de voorbereidingen nauwlettend volgten ‘niet aanwezig zal zijn als een herhaling van Durban dreigt’. 

Antisemitisme-onderzoekers signaleerden een ongekende en verontrustendetoename van ‘geglobaliseerd’ antisemitisme. Het Britse Community Security Trust telde alleen tijdens de vier weken van de Gaza-operatie250 incidenten, tegen 27 in dezelfde periode vorig jaar. Ook hierover deed de conferentie aanbevelingen: regeringen en individuele politici die haat zaaien jegens Joden moeten aan de kaak worden gesteld enworden geïsoleerd, ook door de EU, en een internationale taskforce moet komen met maatregelen tegen racisme en antisemitisme op internet. 

De conferentie was georganiseerd door de Britse interparlementaire groep tegen antisemitisme, een initiatief waaraan leden van alle grote partijen deelnemen en dat vooral gezien de verontrustende ontwikkelingen door verschillende sprekers werd geprezen.