Verkiezingen in Israel: Partijportret Ra’am-Balad

In de aanloop naar de Israelische verkiezingen op 9 april publiceert CIDI een serie ‘portretten’ van de verschillende partijen. Ra’am-Balad is een alliantie van twee Arabische, antizionistische partijen.

Foto: Logo Ra’am, toen de partij nog met Ta’al samenwerkte.  Bron: IDI.

De vorige keer namen alle vier Arabisch-antizionitische partijen gezamenlijk deel aan de verkiezingen als de Verenigde Lijst. Voor de verkiezingen in 2019 viel deze alliantie echter uit elkaar. Ahmad Tibi (Ta’al) en Ayman Odeh (Hadash) dachten meer zetels te kunnen behalen zonder Ra’am en Balad. De laatste twee gingen noodgedwongen gezamenlijk verder.

Hoewel Ra’am islamistisch is en Balad seculier (geïnspireerd door het pan-Arabische baathisme), lijkt deze alliantie inhoudelijk niet tot onoverkomelijke problemen te leiden. Beide partijen zijn fel tegenstander van Israel als Joodse staat.

Tibi en Odeh lijken gelijk te krijgen: waar hun alliantie tussen de zeven en negen zetels zou behalen, balanceren Ra’am en Balad op de rand van de kiesdrempel. Zij zullen blij zijn als ze onder leiding van de relatief onbekende Mansour Abbas morgenochtend boven de horde van 3,25% weten uit te komen.