Partijraad Meretz: “Jeruzalem blijft ongedeelde hoofdstad”

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 3 dec 1997 ONDERWIJS VREDESPROCES

Voor het eerst in de Joodse geschiedenis stond de positie van Jeruzalem officieel op de agenda van een Zionistische partij. De partijraad van Meretz besprak afgelopen maand een voorstel om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van zowel Israel als (een toekomstig) Palestina.

Het voorstel werd met 66% van de stemmen tegen en 34% voor verworpen. Van de negen Meretz-parlementsleden stemde alleen Naomi Chazan voor. Het voorstel van partijleider Jossi Sarid, dat zegt "Jeruzalem, de hoofdstad van Israel, zal niet meer gedeeld worden", werd aanvaard. Het plan om in Jeruzalem twee hoofdsteden te vestigen van twee staten kwam van Dedi Zucker en Zahava Galon. Zucker verdedigde zijn ideeën door te wijzen op de leidende rol die links twintig jaar geleden speelde door te pleiten voor onderhandelingen met de PLO. Dat werd uiteindelijk regeringspolitiek. "Ook nu moeten wij de publieke opinie beïnvloeden, want zonder een compromis over Jeruzalem is er geen enkel uitzicht op vrede tussen Israel en de Arabische wereld", aldus Zucker.

Voormalig partijvoorzitter Shoelamit Aloni die Zuckers voorstel steunde, zei: "Ik ben tegen de daadwerkelijke verdeling van Jeruzalem maar ik vind dat het de hoofdstad van beide staten kan zijn, vooral omdat de stad in feite al verdeeld is".